U FBiH je izbilo ukupno 2.137 požara
7

Vlada FBiH nije imala vanredne sjednice jer nije htjela sebi praviti marketing!?

Piše: E. G.
Jerko Ivanković Lijanović i Alija Tihić (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Jerko Ivanković Lijanović i Alija Tihić (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Federalna uprava civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite blagovremeno su, još u maju martu, maju i julu 2012. godine poduzeli više mjera i aktivnosti na provođenju preventivnih i drugih mjera zaštite od požara, rekao j danas novinarima u Sarajevu Jerko Ivanković Lijanović, komandant Štaba Civilne zaštite FBiH. Koliko je ono što su poduzeli bilo blagovremeno i prije svega dobro urađeno, pokazalo se u julu i avgustu, kada je ogromnu šumsku površinu u FBiH progutala vatra.

Ivanković Lijanović i Alija Tihić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, sebi ništa ne zamjeraju. Uradili su, kažu, sve što je trebalo da se požari ugase, no, u obrazlaganju informacije o požarima su više puta naglasili kako je ova problematika većim dijelom u nadležnosti općina i kantona koji nisu reagovali na pravi način.

Požari u FBiH još uvijek bukte, a u proteklih nekoliko mjeseci izazvani su namjerno ili nepažnjom, njih čak 95 posto. Ima indicija da su veliki požari izazvani namjerno kako bi se prikrile nezakonite radnje u pogledu sječe i korištenja šuma, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Inače, na području FBiH ukupno je izbilo 2.137 požara, od čega je 1.855 na otvorenom prostoru. Prema prvim procjenama za period maj - august, opožareno je 3.200 hektara zemljišta, a naročito su pogođene općine Tomislavgrad, Drvar, Olovo, Kakanj, Konjic, Čitluk, Jablanica i Grad Mostar.

Vlada je nedavno zatražili i od oba doma Parlamenta FBiH da što prije donesu zakon o šumama, čije nepostojanje uveliko doprinosi problemima u ovoj oblasti.

"Krivica je na općinama i kantonima"

Nakon što je s papira pročitao tekst o nadležnosti i procedurama gospodarenja nad prirodnim bogatstvima, gdje spadaju i šume, a što je podijeljeno između Federacije i kantona, Ivanković Lijanović je zaključio da općine i kantoni nisu bili "ni blizu da odgovore zadatku koji se pred njima našao".

Potom je Ivanković Lijanović konferenciju za medije iskoristio u predizborne svrhe. On je pozvao građane da na predstojećim izborima kazne nadležne jer kantoni i općine "nisu bili na visini zadatka".

"Ovom prilikom se nadam da će naši građani na narednim izborima smijeniti one na općinskim razinama koji nisu svoj posao uradili. Kantonalne vlasti pozivam da odgovornost podignu na višu razinu, a Federalni parlament da što prije usvoji zakon o šumarstvu", rekao je Ivanković Lijanović.

Tihić je također ustvrdio da je Federalna uprava Civilne zaštite preduzela sve preventivne mjere, a da je jedna od njih okrugli sto na kojem su prije nekoliko mjeseci prisustvovali nadležni kantonalni ministri, kantonalne uprave za šumarstvo i slično, gdje je dogovoreno šta treba raditi da do požara ne dođe. Kao što je evidentno, to nije polučilo rezultate.

"Imamo indicije da se ogromna pljačka šumskog bogatstva pokušava prikriti izazivanjem požara. Zato smo tražili zaključkom Vlade FBiH da kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova izvrše istragu požara i da utvrde njihove uzroke. Nema logike da u roku od 20 minuta prostor od deset kilometara obuhvati požar, kao što je to bio slučaj u Jablanici", rekao je Tihić.

On je napomenuo da su fizička i pravna lica, koja su vlasnici ili korisnici šuma, odgovorni, kao i kantonalne i Federalna uprava za šumarstvo, u pogledu preventivnih mjera i gašenja požara.

"Obaveza svake općine bila je da formira profesionalnu vatrogasnu jedinicu ili da to uradi kanton za svoje općine", istakao je Tihić te dodao da su svi građani, sva pravna lica i državni organi dužni da pomažu u gašenju požara, ali da se to sada nije dešavalo, uz niz opravdanja.

Detaljnih procjena o šteti možda neće biti

Što se tiče samih resursa, koji su potrebni za gašenje požara, Federacija ih nema i njena uloga je uglavnom koordinirajuća, istakao je Ivanković Lijanović te dodao da je u slučaju Hercegovačko-neretvanskog kantona tamošnja vlada trebala proglasiti vanredno stanje mnogo ranije.

Ipak, informacija koja je danas izazvala najviše komentara i pitanja na konferenciji za novinare je ona koju je iznio Ivanković Lijanović, a to je da se Federalna vlada nije sastajala oko pitanja požara i nije održavala vanredne sjednice na tu temu, jer "nije sebi htjela praviti marketing".

"Bili smo u komunikaciji, ali smo zaključili da bi naše sastajanje mogao biti marketing za Vladu, da smo se mi, eto, sastali u Sarajevu i iskazali zabrinutost, ali nemamo alata kojima bi nešto poduzeli. Onda smo se radije odlučili da idemo nešto raditi, a ne da pravimo marketing Vladi, da kažemo kako je zabrinuta, a u biti nema mogućnosti da uradi više od onoga što je urađeno", izjavio je Ivanković Lijanović.

Kako god bilo procjena o štetama nakon požara nema, ali se samo može pretpostaviti da su ogromne. Kako pojedine kantonalne uprave za šumarstvo ne dostavljaju Federalnoj upravi civilne zaštite, a ni ostalima na nivou Federacije, podatke o šteti, niti bilo kakve druge podatke, kompletnih procjena po svoj prilici neće ni biti, rekao je Tihić.