{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić: Šteta od požara procjenjuje se na 35 do 40 miliona KM

F
6.8.2012. u 14:35
1
15
Tihić: Šteta od požara procjenjuje se na 35 do 40 miliona KM
1
Štete od ovosezonskih požara, pričinjene šumskom fondu u Bosni i Hercegovini, preliminarno su procijenjene na iznos od 35 miliona do 40 miliona KM. Nakon vala izrazitih vrućina, temperature zraka su opet veoma visoke, ali se ne planira proglašenje elementarne nepogode, izjavio načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Alija Tihić.
Na današnjoj redovnoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite razmatrana je informacija o požarima u Federaciji za period od 9. do 24. jula.

Tada je vatra zahvatila velike površine šuma, niskog rastinja i trave te ugrožavala jedan broj naseljenih mjesta i stanovništvo.

Gorjelo je na području Zeničko-dobojskog kantona - u općinama Olovo, Zavidovići i Kakanj, u Kantonu 10 na području Tomislavgrada i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u općinama Konjic i Čapljina.

Vatra je zahvatila 3.200 hektara zemljišta na terenu Olova, Kaknja i Konjica te 2.500 hektara na području Tomislavgrada i Čapljine.

"Većinom je ljudska nepažnja uzrok požara koji se brzo širi na visokim temperaturama zraka", izjavio je Alija Tihić.

Kad opasnost zaprijeti naseljima, angažira se vojska, ali ni ona nema novu opremu, pa je Federalni štab Civilne zaštite zaključio danas da u FBiH hitno treba donijeti zakon o šumama koji će šumska gazdinstva staviti u ulogu prve karike u lancu zaštite šuma.

Inicirana je izmjena aktuelnog federalnog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, rekao je načelnik Federalnog štaba CZ .

Izmijenjenim zakonom treba jače obavezati lokalne zajednice na mjere zaštite te u budžetima općina, kantona i Federacije planirati jedan posto godišnje za zaštitu od požara.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ipak je dosta urađeno na sprečavanju i nema masovnih požara na mnogo mjesta, ali su štete pričinjene na dosadašnjim ovosezonskim požarištima velike, kazao je Alija Tihić, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: