Mjesec šutnje
9

Vlada FBiH će na tematskoj sjednici raspravljati o dubinskoj analizi BH Telecoma i HT Mostara

Piše: Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ni mjesec nakon završetka spektakularno najavljivane dubinske analize BH Telecoma i HT Eroneta javnosti nije saopćila da li je zadovoljna stanjem u javnim preduzećima.

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici prihvatila informaciju o završenim aktivnostima na provođenju procesa dubinske analize telekom operatera s učešćem državnog kapitala FBiH.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH je zadužen da pohrani izvještaje o dubinskoj analizi, a kako je zaključeno, Vlada FBiH će, s obzirom na tajnost podataka, održati posebnu tematsku sjednicu posvećenu rezultatima dubinske analize izvršene u BH Telecomu i HT Eronetu.

Dubinska analiza BH Telecoma i HT Eroneta započela je 26. jula 2018. godine, a zvanično je završena 24. decembra prošle godine. Kompletan proces finansirala je Delegacija Evropske unije u BiH, a reviziju je izvršila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers.

Od ranije je poznato kako kompletan izvještaj neće biti dostupan javno, odnosno da neće biti objavljeni podaci koji se tiču poslovne politike BH Telecoma i to u smislu otkrivanja podataka konkurenciji.

"Nalazi su sasvim očekivani i ne postoji ništa katastrofalno i loše. Skrenuli su pažnju na to da je potrebno više investicija u BH Telecom, u tehniku, strukturu zaposlenih i manjkavosti", rekla je nedavno za Klix.ba predsjednica Nadzornog odbora BH Telecoma Svetlana Cenić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do danas nije javnosti predočila nikakve informacije o stanju koje su revizori zatekli u BH Telecomu i HT Mostaru, kao ni o daljnjim koracima koje namjerava poduzeti.

Dubinska analiza bila je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje tranše sredstava iz kredita. Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić od samog početka tvrdi kako nema nikakvog govora o prodaji telekom operatera.

Međutim, u Dopunskom pismu namjere MMF-u koje je poslano 29. januara 2018. godine, a koje potpisuju Novalić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, jasno su naveli: "Vlada FBiH nije bila u mogućnosti da poduzme sveobuhvatan proces privatizacije zbog tehničkog kašnjenja u pribavljanju izvještaja o temeljitoj procjeni (due diligence) i nedostatak interesa kupaca. Ipak, organi vlasti imaju namjeru okončati već pokrenutu finansijsku i operativnu temeljitu procjenu (due diligence) (prethodna mjera za ovaj pregled) BH Telecom i HT Mostar, do septembra 2018. godine".