Tužilaštvo BiH
0

Vještak potvrdio identifikaciju 1.051 osobe ubijene u Srebrenici

FENA
Dajući nalaz i mišljenje u korist Tužilaštva BiH na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine Rifat Kešetović danas je kazao da je na lokalitetu sela Čančari (općina Srebrenica) pronađena primarna grobnica koja se dovodi u vezu sa ubistvima Srebreničana u Domu Pilica u julu 1995. godine.

"Različiti dijelovi tijela iste osobe su pronalaženi u različitim grobnicama. Do sada je DNK analizom identifikovana 1.051 osoba, ali postoje još dvije grobnice koje se trenutno istražuju", kazao je Kešetović, dodavši da se još 1.500 neidentifikovanih posmrtnih ostataka dovodi u vezu sa događajima u Srebrenici.

Dijelovi posmrtnih ostataka osoba koje su nađene u primarnoj grobnici, prema njegovom izvještaju, pronađeni su i u još sedam sekundarnih grobnica otkrivenih na lokalitetu kraj sela Čančari, saopćeno je iz BIRN-a.

Momira Pelemiša, zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Slavka Perića, pomoćnika komandanta za bezbjednost u istoj brigadi, Državno tužilaštvo tereti za genocid u Srebrenici.

Pelemiš i Perić se terete za planiranje i poticanje ubistava počinjenih 15. i 16. jula 1995. godine u Domu Pilica (opština Zvornik), gdje je bilo zatvoreno oko 600 muškaraca.

Optuženima se na teret stavlja i da su sredinom jula 1995. godine znali, komandovali i nadzirali ubistva oko 1.200 Srebreničana u Vojnoj ekonomiji Branjevo, koji su prvobitno bili zarobljeni u školi "Kula" u Pilici.

Tokom unakrsnog ispitivanja Kešetović je napomenuo da je tokom ekshumacije posmrtnih ostataka za većinu osoba ustanovljena nasilna smrt, dok za određeni broj ubijenih nije bilo moguće utvrditi uzrok.

"Ovdje se radi o identifikaciji skeletnih ostataka. Ukoliko na nekoj kosti nema oznake od metka, ne znači da ta osoba nije tako stradala. Mogla je dobiti smrtnu povredu u bilo koji organ koji danas više ne postoji", objasnio je Kešetović.

Termin nastavka suđenja će biti naknadno određen.