Suđenje za genocid
0

Svjedokinja potvrdila da je vidjela izmasakrirana tijela

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Sabaheta Bećirević, svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za genocid u Srebrenici, kazala je danas da je bila svjedok razdvajanja muškaraca tokom trodnevnog boravka u Fabrici cinka u Potočarima.

“Dvije noći su ulazili srpski vojnici sa baterijskim lampama zajedno sa UNPROFOR-om i birali ko im odgovara, većinom muškarce. (...) Pored je bila zgrada ‘Elektrodistribucije’ i ispred sam vidjela masu torbi. Tu su i mog oca odveli, i tada je nestao”, rekla je svjedokinja i dodala da su ostale muškarce odvojili trećeg dana, prilikom ulaska u autobuse.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića za ubijanje Bošnjaka počinjeno od 10. do 19. jula 1995. godine, te prisilno premještanje civila iz Srebrenice.

Kako stoji u optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri Prve i Druge čete tog centra, dok je Marković bio komandir Drugog voda u Prvoj četi. Sva četvorica optuženih, kako smatra Tužilaštvo, učestvovali su u pretresanju sela u okolini Srebrenice, zarobljavanju muškaraca koji su napuštali ovu zaštićenu zonu, te njihovom strijeljanju na različitim lokacijama.

Bećirević se prisjetila da je, “drugog ili trećeg” dana boravka u Potočarima, s prijateljicom pošla do obližnjeg sela Budak da traži hranu i vodu, i tu zatekla izmasakrirana tijela.

“Pored potoka sam vidjela 20-30 tijela okrenutih leđima gore, a glave su im visile. I u jednu kuću smo ušle da tražimo hrane, i tu smo u jednoj sobi vidjele više izmasakriranih tijela”, rekla je svjedokinja.

Svjedokinja je kazala da su, nakon tri dana provedena u Fabrici cinka u Potočarima, organizovani autobusi koji su civile prevozili do teritorija pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“Kada smo krenuli, srpska vojska je zaustavila autobus na Žutom mostu i tu su nam uzeli sve vrijedno što smo imali. Prijetili su da će nas silovati i odrezati nam grudi. Autobus su zaustavili i kod Kravice, ali im nismo imali šta više dati”, rekla je Bećirević.

Odbrane optuženih su imale primjedbu na iskaz svjedokinje jer se “ne podudara” sa iskazima koje je dala u Centru službi bezbjednosti (CSB) u Tuzli u septembru 1995. te u Tužilaštvu BiH 2007. godine.

“Ni u jednoj od ove dvije izjave svjedokinja nije spominjala ulazak u kuću i izmasakrirana tijela. Iskaz se razlikuje i u imenu osobe koja je bila s njom taj dan”, rekao je Veljko Čivša, branilac trećeoptuženog.

Glavni pretres se nastavlja u četvrtak, 27. maja, javio je BIRN.