Suđenje Jeviću i ostalima
0

Zaštićeni svjedok:"11. juli je najžalosniji dan ikad"

FENA
Na suđenju za genocid u Srebrenici dva svjedoka Tužilaštva BiH danas su rekla da su po dolasku u Potočare u julu 1995. godine čuli da će biti preseljeni s tog područja “tamo gdje Mladić naredi”.

“To je bilo 11. jula, najžalosniji je bio dan. Skupa s bratom i drugim mještanima sam otišla u Potočare, gdje smo zatekli puno naroda. Sjećam se da nam je srpska vojska govorila da nikome neće dlaka faliti, to jest da nam se ništa neće desiti”, prisjetila se zaštićena svjedokinja A2.

Govoreći o razlogu zašto su otišli u Potočare, svjedokinja je kazala da su se nadali da će ih pripadnici UNPROFOR-a spasiti. Tog dana, kako je pojasnila, njen brat je izdvojen u grupu s drugim muškarcima i dječacima, te potom ubijen.

Za ubijanje Bošnjaka od 10. do 19. jula 1995. godine, te prisilno premještanje civila u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri Prve i Druge čete tog centra, dok je Marković bio komandir Drugog voda u Prvoj četi.

Svjedokinja A2 je rekla da je izvjesnog Nenada Đokića, koji je odvajao muškarce, pitala može li njenom bratu dodati jaknu jer je “slabog zdravstvenog stanja i zbog hladnih noći”, ali joj je on odgovorio da mu “neće trebati i da mu neće biti hladno”.

“Ni u jednom trenutku nisam pomislila da će toliko ljudi zvjerski ubiti. (...) Iz Potočara sam otišla autobusom s drugim civilima 12. jula, a brata sam kasnije pronašla u masovnoj grobnici kraj Zvornika. Rekli su mi da je u toj grobnici bilo 800 tijela, te da je on 630. izvučen”, rekla je svjedokinja.

U Potočarima je u julu 1995. godine spas pokušao pronaći i zaštićeni svjedok A1, koji je u sudnici kazao da je vidio kako “srpski vojnici” nedaleko od Fabrike akumulatora ubijaju muškarce Bošnjake.

“Najžalosnije je bilo kada su u grupama dovodili muškarce i odsijecali im glave. One koje još nisu bili ubili stavljali su mrtve u zelene vreće i utovarali ih u kamion. Mislim da je tada ubijeno preko 80 ljudi”, rekao je A1.

Dok se to dešavalo, svjedok A1 je rekao da se skupa s još jednom osobom skrivao blizu kuće, a nedaleko od mjesta gdje su Bošnjaci ubijeni.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane optuženih su upitale svjedoka zbog čega je u ranijim izjavama isticao da je u Potočarima tada ubijeno više od 100 muškaraca, na što je on odgovorio da pretpostavlja da je tada ubijeno “oko 100” Bošnjaka.

Svjedok je rekao da je po dolasku u Potočare, ne precizirajući kada, od pripadnika UNPROFOR-a saznao da će biti spašeni.

“Pripadnik Holandskog bataljona je preko prevodioca rekao nama da neće biti ubijanja i da ćemo biti preseljeni tamo gdje Mladić naredi. Narednog dana sam autobusom napustio Potočare”, prisjetio se A1, dodavši da mu je u julu 1995. godine na tom području ubijen sin, javio je BIRN.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u BiH, ali se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj 2010. godine.