Suđenje za genocid
0

Identificirano više od 1.000 tijela povezanih s masakrom u Kravici

FENA
Mjesto zločina
Mjesto zločina
Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine je kazao da je do sada identificirano ukupno 1.056 tijela povezanih s masakrom u Kravici.

“Mnogo DNK materijala nađenog u primarnim i sekundarnim grobnicama podudara se sa DNK materijalom pronađenim u hangaru u Kravici. (...) Identificirano je 1.056 tijela povezanih s Kravicom”, rekao je vještak Vedo Tuco i dodao da je sigurnost podudaranja 99,98 posto.

Tužilaštvo BiH smatra da je Željko Ivanović, kao pripadnik Trećeg voda “Skelani” pri Drugom odredu Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 12. i 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju te strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi “Kravica”.

U izvještaju koji je Tuco prezentirao na zahtjev Državnog tužilaštva stoji da su tijela iz hangara u Kravici prvobitno pokopana u devet primarnih grobnica “Glogova”, te u dvije grobnice “Ravnice”, odakle su prebačena u više sekundarnih grobnica.

“Mjesto i vrijeme smrti se navodi na osnovu razgovora s porodicom i na osnovu mjesta pronalaska tijela, ali to ne moraju biti nužno tačni podaci. (…) Tijela su dislocirana i doživjela su značajna oštećenja koja otežavaju i utvrđivanje uzroka smrti”, pojasnio je Tuco.

Tužilaštvo je u materijalne dokaze uvrstilo ovaj izvještaj, kao i svu prateću dokumentaciju koja je bila potrebna za njegovu izradu.

Za 10. juni najavljena je statusna konferencija na kojoj će se razmotriti daljnji tok pretresa, javio je BIRN.