Beskrajno popločavanje Ferhadije
3

Vjerujete li u asfaltiranje i druge radove poslije izbora?

Piše: Almir Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Obnova Ferhadije, ponovo, ponovo... (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U srijedu je po ko zna koji put počela obnova glavnog sarajevskog šetališta - Ulice Ferhadija. Radovi za čiju će prvu fazu građani putem budžeta Općine Stari Grad ovaj put izdvojiti 290.000 maraka trebali bi trajati 65 dana. Za to vrijeme građani Sarajeva i gosti grada obilaziće bagere, kamione i teške mašine usred najveće ljetnje špice.

Kako je saopćeno, rekonstrukcija Ferhadije podrazumijeva mašinsko i ručno uklanjanje ploča, izradu armirane betonske podloge, te ugradnju novih ploča od jablaničkog prirodnog granitnog kamena debljine osam centimetara. Biće obnovljena i pahuljica-zaštitni znak Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kod Ekonomskog fakulteta, a kažu da će biti obnovljene i vodovodne instalacije i slivnici.

Ovo popločavanje posljednje je u nizu "predizbornih popločavanja" koja su izvođena, slulčajno ili ne, izborne 2004., 2006., 2008. i 2010. godine i na koja je "skršena" masa novca, a poslije svakog je najavljivana zabrana prolaska automobilima, govoreno je kako su "ovaj put" postavljene kvalitetne poloče koje su već nekoliko mjeseci nakon popločavanja pucale.

"Ulica Ferhadija, najprometnije sarajevsko šetalište, iako je je prošle godine sanirana, i ove se nalazi u kritičnom stanju, jer su ponovo ispucale kamene ploče. Zbog toga će opština Stari grad iduće sedmice održati sastanak sa predstavnicima Sarajevskog kantona, kako bi se ovaj problem trajno riješio.

Mi smo prošle godine za sanacione radove u Ferhadiji izdvojili 16.000 KM i možda nešto više i pretprošle, međutim, problem se vraća. Razlog je što, kada se radila detaljna rekonstrukcija prije nekoliko godina, to nije urađeno kako treba. Tadašnji sanacioni radovi nisu bili u našoj nadležnosti. Mora se stati s neprestanim izdvajanjem novca i mora se utvrditi ko je odgovoran za to., kazao je juče Fuad Delkić, šef Odsjeka za investicije i sanaciju u opštini Stari grad".

Ovo "jučer" bilo je 19. maja 2004. godine.

"Zamjena ispucalih kamenih ploča u šetnici Ferhadija biće završena najdalje za pet dana", potvrdio je Ahmed Đipa, portparol Komunalnog preduzeća "Rad", koje izvodi radove. Objašnjava da će ploče biti zamijenjene i u ulicama Jelićeva i Muvekita.

"Mijenjamo ispucale granitne ploče, koje su evidentan problem svakog proljeća u Ferhadiji. Najkasnije za pet dana radovi će biti završeni, a obavljaju se noću", ističe Đipa.

Tarik Poturović, savjetnik načelnika za investicije i sanaciju opštine Stari grad, kaže da se radovi izvode sporo.

"'O kvalitetu ne bih puno govorio jer se ispucale ploče mijenjaju novim, koje su također tanke i nakon određenog vremena ponovo ćemo imati problem u Ferhadiji, smatra Poturović'. Vrijednost radova je 70.000 KM, a investitor je grad Sarajevo", pisale su novine 27. maja 2006. godine, a ploče su u februaru 2007. godine već bile potpuno uništene:

"Nismo učestvovali u postavljanju ploča u Ferhadiji 1998. godine, koje su se kasnije pokazale nekvalitetnim. Za rekonstrukciju je neophodan višemilionski iznos i zajednička akcija opština, kantona i grada Sarajeva. Stava smo da Ferhadija i dalje treba da bude popločana, ali kvalitetnijim pločama koje će izdržati nosivost dostavnih vozila", kazao je u februaru 2007. godine Hamdija Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove.

Uslijedili su manji građevinski zahvati, a 2008. godine pokrenuta je priča da se Ferhadija proglasi ulicom od posebnog značaja za Grad Sarajevo koja nije prošla i tokom koje se mnogo pričalo a manje radilo.

"U posljednje tri godine samo na rekonstrukciju ovih ploča Gradska uprava i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo potrošile su oko 300.000 KM. Vlada Kantona Sarajevo je prije nekoliko godina izdvojila više miliona za popločavanje Ferhadije pločama čiji se kvalitet pokazao upitnim.", pisale su novine 27. maja 2008. godine.

Opština Stari Grad 2008. godine najavila je 350.000 maraka vrijedan projekat postavljanja fiksnih i električnih stubova koji bi spriječili prolazak automobila u popločane gradske ulice, među njima i Ferhadiju. Fiksne stubove smo vidjeli, ali električne pokretne možemo vidjeti samo pred UNITIC-om i oni nemaju veze sa Starim Gradom.

"Uložimo pola miliona ili milion maraka da to uspostavimo i šta će onda policija raditi?", kazao je dvije godine kasnije sadašnji načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić odbacujući ideju postavljanja pokretnih stubova... Novac niko nije spominjao.

Te 2010., izborne godine, uslijedila je još jedna od većih obnova ulice Ferhadija:

"Završena je sanacija i rekonstrukcija ulice Bravadžiluk. Kako su nam kazali iz Općine Stari Grad, urađena je kompletna infrastruktura, vodovodne, plinske i telefonske instalacije, a uvedena je kablovska TV i internet. Postavljeni su ivičnjaci, urađena oborinska kanalizacija te, na kraju, popločavanje. Asfaltiran je prilaz od Vijećnice, a bit će postavljeni i stubovi radi sprečavanja ulaska vozila u ulicu. Nakon što su završeni ovi radovi, kao što je i najavljeno, sutra počinje zamjena i sanacija popucalih ploča u dijelu ulice Ferhadija, od Katedrale do križanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom. Projekt finansira Općina Stari Grad sa 10.225 KM", pisale su novine u aprilu 2010. godine.

I naš portal je pisao te godine, u maju:

"Radovi na sanaciji i zamjeni popucalih kamenih ploča u sarajevskoj ulici Ferhadija, na dionici Mango - Slatko ćoše, bit će potpuno završeni za pet dana, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Općini Stari Grad, koja finansira radove...

'U septembru ili oktobru je planiran početak rekonstrukcije dijela od Volksbanke do Tržnice. U toku je izrada projektne dokumentacije, a planirano je da se radi kompletna rekonstrukcija, podizanje starih ploča, betoniranje podloge i postavljanje novih ploča debljine osam centimetara", rekla nam je Almedina Lojo iz Službe za informisanje Općine Stari Grad.

Vrijednost ove investicije je, prema njenim riječima, oko 310.000 KM, a dinamika radova zavisit će upravo od plasmana novca koji treba osigurati Grad Sarajevo.

Pisalo se o istoj temi i pred kraj 2010. godine o pred izbor obećanim radovima koji su zapeli u zimu:

"Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, radnici građevinske firme 'Grakop' iz Kiseljaka počeli su jučer radove na sanaciji dijela Ulice Ferhadija koji pripada općini Centar, od spomen-obilježja 'Vječna vatra' do Gajevog trga. Na pojedinim dijelovima šetnice, popucale i uništene betonske ploče biće zamijenjene novim", saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. Oštećenja betonskih ploča u Ferhadiji uzrokovana su svakodnevnim prolaskom dostavnih vozila. Radovi na toj gradskoj šetnici izvode se na osnovu sporazuma o redovnom održavanju ulica, potpisanog između predstavnika Općine Centar i firme 'Grakop'. Za nadzor projekta je angažovana firma 'Energoinvest' d.d. Sarajevo, navodi se u saopćenju", pisale su novine o povoljnim vremenskim uslovima u decembru 2010...

Nakon toliko popločavanja i miliona uloženog budžetskog novca zbog čijeg razbacivanja nikada niko nije i po svemu sudeći neće odgovarati, ploče su ponovno popucale. Opet se popravljaju kako bismo na izbore mogli otići po lijepim pločicama i da nam noga usred ljeta ne upadne u ostatke 10 dana stare kiše ispod polomljene ploče.

Živo je i na gradilišta diljem grada, popravlja se asfalt uz tramvajske šine od Vječne vatre do Marijin dvora koji je najmanje tri godine zreo za popravak i na kojem su otišle brojne krajnice i drugi dijelovi automobila, i tako do jeseni, a onda ćemo opet čekati neke nove izbore i pitati se "Postoji li asfaltiranje nakon izbora?".