Novi prijedlog dva HDZ-a
0

Vjekoslav Bevanda za predsjedavajućeg Vijeća ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 danas su imali sastanak na kojem je bilo riječi o formiranju Vijeća ministara BiH, te kandidatima iz reda Hrvata koji bi trebalo da budu u novom sazivu izvršne vlasti na čije se formiranje čeka 14 mjeseci.

Za predsjedavaujućeg Vijeće ministara bit će predložen Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), za ministarku pravde Borjana Krišto (HDZ BiH), dok bi ministarsku poziciju mogao dobiti i Martin Raguž (HDZ 1990), nezvanično saznaju ''Nezavisne novine''.

Do sada se, piše list u sutrašnjem bruju, spekulisalo da će na poziciji ministra pravde ostati aktuelni ministar Bariša Čolak, jer je iz HDZ-a BiH kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara bila Borjana Krišto čiju su kandidaturu osporavali prvenstveno iz SDP-a BiH.

Sastanak je održan u kabinetu Bože Ljubića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ 1990  Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990, uoči sastanka je rekao da tema jeste formiranje Vijeća ministara BiH, ali nije želio spekulisati o kandidatima njegove stranke za ministarske pozicije.

Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ-a 1990, nije mogao ni demantovati niti potvrditi da li su ovo kandidati za buduće ministre.

Predstavnici dva HDZ-a danas su samo potvrdili da su imali redovni, konsultativni sastanak, na kojem se govorilo o redovnim problemima, te incidentima u Stocu i uspostavljanju vlasti u Livanjskom kantonu .