{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjekoslav Bevanda izabran za predsjedavajućeg VM BiH

S
12.1.2012. u 15:05
0
36
Vjekoslav Bevanda izabran za predsjedavajućeg VM BiH
0
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas u Sarajevu imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Za potvrđivanje imenovanja bio je 31 poslanik, dva su bila protiv i tri uzdržana.

Odobravanjem imenovanja u Predstavničkom domu Bevanda je stupio na dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Po stupanju na dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara Bevanda ima zadatak da imenuje ministre i zamjenike ministara, za čije imenovanje je također potrebna potvrda Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Potvrda njihovog imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana, od današnjeg dana.

Potvrđivanjem Bevandinog imenovanja realizovan je dio dogovora šestorice političkih lidera o formiranju Vijeća ministara BiH, prema kojem je HDZ BiH pripalo mjesto predsjedavajućeg Vijeća.

Predsjedništvo BiH 5. januara jednoglasno je za predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovalo Bevandu, koji je bio zajednički prijedlog za ovu funkciju HDZ BiH i HDZ 1990.

Prethodno su SIPA i Centralna izborna komisija izvršile potrebne provjere.

U novembru 2010. godine, nakon objaviljvanja rezultata opštih izbora u BiH, počeli su teći zakonski rokovi za konstituisanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Vjekoslav Bevanda rođen je 13. maja 1956. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru 1979. godine.

Između 1979. i 1989. godine radio je u Vazduhoplovnoj industriji "Soko" Mostar, a od 1990. do 1993. godine u "APRO" banci Mostar, gdje je, između ostalog, bio i direktor. Nakon ovog perioda bio je zaposlen na rukovodećim funkcijama u više bankarskih ustanova.

Od 2007. godine Bevanda je bio ministar finansija u Vladi Federacije BiH do izbora nove vlade nakon parlamentarnih izbora 2010. godine. Prije toga nije bio na funkcijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH.

Za njegovog mandata Ministarstvo finansija bilo je vodeće ili među vodećima u Vladi Federacije BiH po efikasnosti, a zapamćen je i kao jedan od najredovnijih ministara na Vladinim sjednicama.

Član je HDZ-a BiH i na opštim izborima 2010. godine izabran je u Parlament Federacije.

Bevanda je oženjen i ima dvije kćerke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: