BiH
0

Predstavnički dom PS BiH o imenovanju Bevande 12. januara

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da 12. januara na sjednici u Sarajevu potvrdi imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prije sjednice Predstavničkog doma bit će održana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, ali mišljenje ove komisije nije obavezujuće za Parlament.

Predsjedništvo BiH juče je jednoglasno donijelo odluku o imenovanju Bevande, nakon što je Agencija za istrage i zaštitu BiH završila provjeru, te akt o izvršenim provjerama dostavila Predsjedništvu BiH.

U okviru provjera, koje su počele 29. decembra prošle godine na zahtjev Predsjedništva BiH, policijski službenici SIPA-e provjeravali su i utvrdili tačnost informacija koje je kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH naveo u obrascu Centralne izborne komisije BiH.

Predsjedništvo BiH uputilo je 29. decembra CIK-u i SIPA-i zahtjev za provjeru Bevande. CIK je dan nakon dobijanja zahtjeva odgovorio da Bevanda ispunjava potrebne uslove.

HDZ BiH je 29. decembra, u skladu sa dogovorom lidera šest političkih stranaka, zvanično kandidovao Vjekoslava Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.