{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komisija podržala imenovanje Vjekoslava Bevande

F
12.1.2012. u 11:36
0
11
Komisija podržala imenovanje Vjekoslava Bevande
0
Komisija podržala imenovanje Vjekoslava Bevande
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH podržala je izbor Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Za Bevandu je glasalo devet članova Komisije, Beriz Belkić (Stranka za BiH) je bio protiv dok je Mladen Ivanković Lijanović bio suzdržan. Dvanaesti član Komisije Saša Magazinović (SDP BiH) nije prisustvovao sjednici.

Predsjedavajući Komisije Božo Ljubić potvrdio je da će ova odluka danas biti upućena Predstavničkom domu PSBiH na potvrđivanje.

"Zadovoljan sam da smo danas, nakon dugo vremena, došli u priliku da podržimo kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Bevanda jeste član HDZ-a BiH, ali je on kandidat hrvatskog bloka HDZBiH i HDZ 1990. Bevanda svojim referencama i iskustvom jamči da će ovo Vijeće ministara biti u stanju uhvatiti se u koštac s osnovnim problemima u BiH", kazao je Ljubić.

Razvojem situacije zadovoljan je i član Komisije Asim Sarajlić (SDA) koji je istakao da je s Bevandom održan konstruktivan sastanak.

"Nadam se da će Bevanda danas u Predstavničkom domu dobiti "zeleno svjetlo" za formiranje novog Vijeća ministara. Ovih dana se kraju privodi i kadrovska križaljka u strankama i mislim da će Bevanda do kraja januara izaći sa sastavom novog Vijeća ministara", rekao je Sarajlić.

Vjekoslav (Vencel) Bevanda, rođen je 13. maja 1956. godine u Mostaru gdje je završio osnovnu školu 1971. i gimnaziju 1975. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, smjer - finansije, u januaru 1979. Član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Između 1979. i 1989. radio je u Zrakoplovnoj industriji "Soko" Mostar kao referent finansiranja investicija, rukovodilac Službe platnog prometa, direktor Sektora bankarskih poslova, direktor Posebne finansijske službe i direktor Interne banke.

Od 1990. do 1993. radio je u APRO banci Mostar kao: direktor Sektora factoring, zamjenik direktora Banke i direktor Banke. Nakon toga, do 2009. godine je radio u preduzeću Eurosped group Zagreb kao član uprave, a u Nord Adria Trieste i Nord Adria Wien kao direktor. Od 2000. do 2001. bio je zaposlen u Euro centru Split kao direktor, a u periodu od 2001. do 2007. godine kao direktor Commerce bank d.d. Sarajevo, CBS bank d.d. Sarajevo, te NLB group - Filijala Mostar i Glavna filijala Mostar.

Bevanda je bio ministar finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) od marta 2007. godine i zamjenik premijera FBiH. Oženjen je suprugom Ljiljanom i ima dvije kćerke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: