Michael Tatham
0

"Vizna liberalizacija je izvjesna, slijede uslovi za EU"

SRNA
Michael Tatham
Michael Tatham
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham izjavio je da je potpuno izvjesna liberalizacija viznog režima za BiH uprkos oklijevanju pojedinih zemalja EU, ali da mora biti nastavljeno ispunjavanje uslova za priključenje EU.

On je potvrdio da Velika Britanija snažno podržava proces proširenja EU na zemlje jugoistočne Evrope.

"Ali ima još jedna stvar, a to je da postoje uslovi za proširenje koje zemlje moraju ispuniti, reforme koje se moraju provesti i usklađivanje zakona, tako da nije dovoljno samo da EU želi da se te zemlje pridruže Uniji. Te zemlje moraju ispuniti kriterije i taj proces ohrabrenja napretka reformi je vrlo važan dio moga rada ovdje u BiH", rekao je britanski ambasador za radio "Slobodna Evropa".

Prema njegovim riječima, pred BiH nakon opštih izbora stajat će dva ozbiljna pitanja - reforma Ustava, odnosno njegovo usklađivanje sa evropskim zakonom o ljudskim pravima i problem korupcije i kriminala.

''Mislim da je ustavna reforma važna djelimično zato što je to međunarodna pravna obaveza BiH, jer BiH sada krši odluku Suda za ljudska prava EU. Što prije bude riješeno to pitanje - to bolje. Mislim da postoje i druga pitanja vezana za funkcionalnost Ustava i činjenja da taj Ustav bude jednostavniji kako bi i proces reformi koje sam opisao bio lakši'', pojasnio je Tatham. 

On je naglasio da je pitanje korupcije, takođe, vrlo važno jer je BiH na niskoj poziciji na ovom indeksu korupcije u odnosu na ostale zemlje što je, kako je ocijenio, jako loše za napredak ka EU, ali i za građane BiH koji najviše trpe.

Tatham je dodao da u BiH u budućem perodu ne treba zanemariti ni reformu Izbornog zakona, kao ni pitanje državne imovine.