BiH
36

Vitez: Formirati udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH

Klix.ba
Detalj sa sastanka u Vitezu
Detalj sa sastanka u Vitezu
Na inicijativu Udruženja dijaliziranih i transplantiranih Srednjobosanskog kantona danas je u Vitezu održan radni sastanak na temu formiranja Federalnog Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

Sastanku su se odazvala udruženja iz Unsko-Sanskog kantona, Livanjskog kantona, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog te Udruženje SBK kao domaćin.

Svoj dolazak su najavili i predstavnici Tuzlanskog kantona, ali su opravdano izostali. Na sastanku je izabrana radna grupa koja će u narednih 30-40 dana pripremiti sve što je potrebno kako bi se što prije održala Osnivačka skupština i izabrala tijela upravljanja Udruženjem.

Na istom sastanku su dogovorene i smjernice djelovanja Federalnog udruženja koje se odnose na poboljšanje uvjeta bolesnicima koji su na hemodijalizi (u BiH više od 3.000), te rad na podizanju svijesti kod građana o važnosti darivanja organa poslije smrti u svrhu liječenja ljudi, jer je transplantacija najbolji način liječenja kod zatajenja organa a BiH je u vezi sa transplantacijama organa među posljednjim u Evropi.