BiH
0

Nedostatak donora prepreka većem broju transplantacija u BiH

Klix.ba
U Sarajevu je danas počeo ERA EDTA CMA kurs, najznačajniji ovogodišnji kurs kontinuirane medicinske edukacije, koji je u Hotelu Bristol okupio više od stotinu stručnjaka iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega u organizaciji Udruženje ljekara UNDT BiH.

Cilj kursa je sagledavanje mogućnosti poboljšanja vršenja kadaveričnih transplantacija u balkanskim zemljama s posebnim akcentom na BiH.

U pauzi predavanja održana je i kratka press konferencija na kojoj su se novinarima obratili prof.Dr. Halima Resić, predsjednica Udruženja UNDT BiH i šefica Klinike za hemodijalizu UKC Sarajevo, prof.Dr. Senaid Trnavčević iz UKC Tuzla, Goran Čerkez, pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravstva FBiH, te zamjenica Ministra zdravlja Republike Hrvatske dr. Mirela Busić.

Opći zaključak je da BiH ima sve uvjete za transplantaciju, tri transplantaciona centra i dovoljan broj stručnjaka, ali nedostatak donora predstavlja veliki problem i prepreku povećanju broja transplantacionih zahvata u našoj zemlji.

Ministarstvo zdravstva Federacije intenzivno radi na sistemskim rješenjima kroz pravilnike i informaciono uvezivanje svih bolnica u kojima su imenovani i koordinatori, a oformljen je i tim na čelu sa Čerkezom koji svakodevno radi rješavanju ovih pitanja.

Doktorica Mirela Busić je prenijela iskustva iz susjedne Hrvatske u kojoj je ova oblast medicine među vodećima u Evropi, te istakla stručnost i veliko zalaganje članova UNDT BiH za povećanje broja transplantacionih zahvata u našoj zemlji, te napomenula da je BH udruženje jedna od najbolje organizovanih evropskih nefroloških asocijacija.

"Stručnost i tehniku imamo, naš najveći problem je mali broj donora, a prioritet podizanje svijesti o doniranju organa, te razbijanje predrasuda koje u vezi s tim postoje", rekao je Trnačević napominjući da u tom smislu upravo mediji imaju najvažniju ulogu.

Resić je zahvalila Ministarstvu zdravstva za podršku projektima UNDT BiH, te naglasila važnost podizanja Donorske mreže na državni nivo. U BiH je od početka djelovanja Donorske mreže potpisano oko 10 hiljada donorskih kartica, a poređenja radi taj broj u Hrvatskoj mjeri se stotinama hiljada.

U našoj zemlji registrirano je više od 2.600 korisnika dijalize, njih 720 kandidati zu transplantaciju bubrega, a u poslijeratnom periodu izvršena su samo 23 takva zahvata iako imamo tri transplantaciona centra: Sarajevo, Tuzla i Banja Luka. Troškovi dijalize na godišnjem nivou iznose 30 miliona maraka.

ERA EDT CME kurs nastavljen je predavanjem dr. Mirele Busic o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, a poseban dio kursa će biti promocija "Transplantacije i donacije parova" koju će prezentirati prof. dr. Francis Delmonico, predsjednik Svjetskog transplantacionog Komiteta.

Po završetku predavanja u 18 sati će biti održana Skupština UNDT BiH.

Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini je dobrovoljna organizacija stručnjaka koji se bave nefrologijom, dijalizom i transplantacijom bubrega. Osnovano je kao stručno udruženje ljekara radi djelovanja na unapređenju i popularizaciji medicinskih nauka, a kroz unapređenje nefroloških disciplina, organizaciju stručnih sastanaka i rasprava, seminara, simpozijuma, kongresa kao i uspostavljanje odnosa sa odgovarajućim ljekarskim organizacijama u drugim zemljama.