{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodeći evropski ljekari u Sarajevu

F
21.3.2014. u 12:50
25
4
Vodeći evropski ljekari u Sarajevu
25
Vodeći evropski ljekari u Sarajevu
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu će sutra biti održana pres-konferencija UNDT BiH (Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini) povodom ERA – EDTA CME kursa, u hotelu Bristol s početkom u 13.00 sati.
Novinarima će se obratiti prof.dr. Halima Resić, predsjednica UNDT i šef Klinike za hemodijalizu KCU Sarajevo, dr. Mirela Busić, glavni koordinator za jugoistočnu Evropu i prof.dr. Senaid Trnačević, UKC Tuzla, saopćeno je iz UNDT-a BiH.

Kurs «Novosti u transplantaciji bubrega za poboljšanje programa u zemljama u razvoju» ERA/EDTA– CME kurs (kurs kontinuirane medicinske edukacije) najznačajniji je europski kurs iz transplantacije bubrega ove godine.

Uz podršku ERA-EDTA(Europske Asocijacije za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega) i ISN (Svjetskog udruženja nefrologa) u Sarajevu će se okupiti 120 stručnjaka iz ove oblasti , uključujući voditelje svih transplatacionih centara.

Cilj je da se sagledaju mogućnosti poboljšanja transplantacije u zemljama Balkana. Poseban dio kursa će biti promocija "Transplantacije i donacije parova" koju će prezentirati prof.dr. Francis Delmonaco, predsjednik Svjetskog transplantacionog Komiteta.

U Bosni i Hercegovini smo suočeni sa sve većom prevalencom hronične bolesti bubrega, statistički podaci su alarmantni - gotovo svaka deseta osoba pogođena je nekim stepenom oštećenja bubrega! Prema američkim i europskim renarnim registrima, BiH je na samom dnu ljestvica po broju obavljenih transplantacija bubrega. Dijalizni centri su preopterećeni zbog velikog broja pacijenata – registrovano je oko 2.600 korisnika dijalize, a njih 720 su kandidati za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

U registru Udruženja je 180 pacijenata s transplantiranim bubregom, a u tri transplantaciona centra u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci u poslijeratnom periodu urađene su 23 kadaverične transplantacije bubrega i jetre.

"Stručnjake imamo, ali nemamo donore i uvezan sistem", upozorava prof.dr. Halima Resić, predsjednica UNDT BiH.

Svjetski dan bubrega obilježen je 13. marta u više od 150 zemalja, a u okviru tih aktivnosti UNDT BiH je u saradnji s Donorskom mrežom BiH 15. marta u Sarajevu organizirao podjelu promotivnog materijala. Tom prilikom je oko 200 građana potpisalo donorske kartice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: