Višković: U martu referendum o 9. januaru

F
FENA
4.12.2015. u 12:03
0
11
Višković: U martu referendum o 9. januaru
0
Višković: U martu referendum o 9. januaru Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Višković najavio je danas da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a biti predložena odluka o referendumu u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, te očekuje da bi se izjašnjavanje građana moglo provesti u martu.
Referendum o 9. januaru nedavno su u zajedničkoj izjavi dogovorili srpski zvaničnici i političari, odbijajući odluku Ustavnog suda BiH kojom je član Zakona o praznicima RS-a koji se odnosi na taj datum proglašen neustavnim.

-Na osnovu te izjave, mi smo u Narodnoj skupštini RS-a pripremili odluku o referedumu, a nismo još usaglasili da li će je podnijeti svi klubovi - naveo je Višković.

Kaže da iako znaju kakav će biti stav većine građana u RS-u o 9. januaru, žele da i zvanično imaju tu odluku.

Svjestan je da će ta skupštinska odluka vjerovatno biti blokirana od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, a nakon što prođe sve procedure, referendum bi bio proveden u martu.

Podsjetio je da u zajedničkoj izjavi političara u RS-u stoji da se u roku od 120 dana treba da izradi zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je, kaže, već u pripremi.

-Sve političke partije iz RS-a dale su svoje eksperte koji će raditi na tom zakonu, a čak se ponudio i HDZ da s nama radi na prijedlogu tog zakona - ustvrdio je Višković.

Smatra da je vrijeme da se u BiH usvoji taj zakon, koji će "eliminisati“ učešće stranaca u tom pravosudnom tijelu.

Višković tvrdi da će se analizirati sve odluke koje je Ustavni sud BiH donio preglasavanjem i proglasiti ih "ništavnim“ te vratiti stari grb i himnu RS-a, koje je taj sud ranije proglasio neustavnim.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: