BiH
2

Bratić: Referendum u RS-u o 9. januaru nije prihvatljiv

FENA
Potpredsjendik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić upozorio je danas da nisu prihvatljive najave o organizaciji referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, podsjetivši da je taj datum osporio Ustavni sud BiH.

"Te najave nisu dobre i ne trebaju RS-u", istakao je Bratić dodajući da to nije rješenje koje je neophodno nakon odluke Ustavnog suda BiH, čije se odluke moraju provoditi, jer bi se njihovim osporavanjem dovelo u pitanje uređenje BiH.

"Nepoštivanje ove odluke dovodi u pitanje uređenost i organizovanost BiH", kazao je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Naglasio je da je bolje rješenje da se u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o praznicima RS-a usaglašene s odlukom Ustavnog suda BiH uz rješenje koje će biti prihvatljivo za sva tri konstitutivna naroda.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković najavio je danas da će uskoro u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti usvajanje odluke o referendumu u RS-u na kojem bi se građani pitali da li su za ukidanje 9. januara kao Dana RS-a.