Ništa od pregovora
27

Više od tri mjeseca zdravstveni radnici u KS štrajkuju: Nova Vlada donosi novo mrcvarenje

Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo u štrajku su već više od tri mjeseca, a nema gotovo nikakvih pomaka u njihovim pregovorima sa Vladom Kantona Sarajevo koja ne uvažava njihove zahtjeve.
Pregovarački tim Vlade KS prije nekoliko dana ponovo je pregovarao sa Sindikatom radnika u zdravstvu u KS te ponudio zdravstvenim radnicima povećanje koeficijenta za određene grupe zanimanja.

"Njihovu diskriminirajuću i omalovažavajuću ponudu odbili smo jer nije u redu da jednima dajete, drugima ne dajete, jedne favorizujete, a druge minimizirate. To nema smisla sa vlašću. Ako smo javna ustanova, onda bismo od Vlade trebali imati jednak tretman, što do sada nismo imali. Mi smo i dalje zvanično u štrajku i donijeli smo odluku da 19. decembra ponovo izađemo pred Vladu i kažemo im da smo još uvijek živi", kazao nam je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić.

On dodaje da zdravstveni radnici traže smjenu kantonalne ministrice zdravstva Amele Sofić.

"Nije radila svoj posao i nije poštovala sve uposlenike u javnom zdravstvu jednako", kaže Selimić.

Međutim, s obzirom da je na pomolu rušenje trenutne Vlade KS te formiranje nove, pred Sindikatom zdravstvenih radnika u KS mogla bi biti nova borba.

"Sad opet slijedi čekanje, opet nova priča, novo sve, novo mrcvarenje. Ne znam više kome da se obratimo i kome možemo vjerovati", zaključio je Selimić.

Sindikat radnika u zdravstvu KS ranije je obilazio vladajuću šestorku s pojašnjenjem o benefitima rješavanja problematike granskog kolektivnog ugovora u zdravstvu.

Zdravstveni radnici odustali su od gotovo svih zahtjeva, osim od usklađivanja koeficijenata. Kako kažu, kolektivnim ugovorom dobili bi mir i mogli bi se fokusirati na reforme u zdravstvu.

Važno je napomenuti da ljekari od 2. septembra, otkako traje štrajk, i dalje pružaju usluge pacijentima. Međutim, građani KS već godinama čekaju na kvalitetnije i organizovanije zdravstvo.