Sastanak 7. novembra
32

Vlada u Sarajevu nudi veće plate medicinarima, ali ne i nemedicinskom kadru

M. N.
Iako je Sindikat radnika u zdravstvu KS pozvao Pregovarački tim Vlade KS na pregovore u svoje prostorije danas u 14 sati, iz Ministarstva zdravstva je poručeno da će sastanak biti održan u četvrtak, 7. novembra.
Istakli su kako je Vlada KS na posljednjim pregovorima ponudila Sindikatu povećanje plata za medicinsko osoblje, a da je iz ponude izuzet nemedicinski kadar.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić ranije je rekao kako ovo nije prihvatljivo za njih, jer bi potpisivanjem takvog dokumenta došlo do "cjepkanja" radnika u zdravstvu, a oni se zalažu za prava svih radnika, od specijalista do higijeničarki.

Generalni štrajk je počeo 2. septembra. Radnici u zdravstvu su na početku tražili potpisivanje granskog kolektivnog ugovora s većim koeficijentima i povećanje cijene satnice. Iz Vlade KS tada su poručili da nemaju 31 milion KM za ove zahtjeve.

Vremenom je Sindikat smanjio svoje zahtjeve, prema Selimićevim riječima, za 75 posto.

Do sada je održano nekoliko sastanaka koji nisu rezultirali nikakvim rješenjem, a najviše i dalje ispaštaju pacijenti koji nemaju punu zdravstvenu uslugu treći mjesec.