Donacije za tri udruženja
0

FOTO / Više od hiljadu entuzijasta na "Šetnji za život"

Sarajevo-x.com
Više od hiljadu učesnika četvrte Avonove "Šetnje za život" defilovalo je danas ulicama Sarajeva, a uz bogat program uručeni su i novčani čekovi udruženjima koja se bore protiv raka dojke u našoj zemlji.

Damir Harmandić iz kompanije Avon uručio je čekove od po 5.000 KM udruženjima Novi Pogled iz Mostara, Aska iz Višegrada i Una iz Bihaća. Potom su šetači već tradicionalnim krugom kroz centar Sarajeva ukazali na neophodnost rane detekcije raka dojke te formiranja jedinstvenog registra oboljelih od ove opake bolesti.

Harmandić je istakao da je u sklopu Avonovog fonda za borbu protiv raka dojke od 1992. godine globalno prikupljeno više od 700 miliona dolara.

"Ta sredstva su usmjerena u edukaciju, prevenciju te istraživanja koja imaju za cilj da pomognu ženama oboljenim od raka dojke. Od 2007. godine i Avon Bosne i Hercegovine se aktivno pridružio toj borbi i prodajom nekozmetičkih proizvoda s rozom vrpcom prikupljaju se sredstva za borbu protiv raka dojke. Ponosnim nas čini i to što svake godine prepoznamo potrebe zajednice tako da smo i ovog puta prepoznali rad i trud udruženja iz manjih sredina naše zemlje", kazao je direktor prodaje Avona.

Maja Memić, iz udruženja Novi Pogled iz Mostara, zahvalila se na donaciji te naglasila kako će sredstva biti utrošena za radionice o ranoj detekciji raka dojke koje to udruženje provodi u ruralnim dijelovima Hercegovine. Na donacijama su se zahvalile i Fikreta Liđan iz Udruženja Una te Svetlana Novaković iz Udruženja Aska.

Prethodnih godina sredstvima prikupljenim ovom humanitarnom akcijom za KCU Sarajevo nabavljen je mamotom, aparat za biopsiju vrijedan više od 110.000 KM, finansirane su edukativne radionice koje je udruženje Novi Pogled iz Mostara provelo u ruralnim krajevima Hercegovine, kao i edukacija dvojice ljekara iz KC Banja Luka.

Osnovna poruka koja se ovom šetnjom želi poslati jeste da rano otkrivanje raka dojke može spasiti živote.