BiH
0

Avon šetnja za život 4. juna

Sarajevo-x.com
Četvrta po redu Avon šetnja za život održat će se u Sarajevu, 4. juna 2011., s početkom u 10:00 sati na platou ispred BBI centra.

Registracije su tekle mjesec dana i očekuje se da će ove godine broj učesnika u ovoj humanitarnoj akciji biti jako dobar. Planiran je bogat program i želja je na zabavan način poslati ozbiljnu poruku da rano dijagnosticiranje raka dojke može spasiti živote. Prethodnih godina, sredstvima prikupljenim ovom humanitarnom akcijom za KCU Sarajevo nabavljen je mamotom, aparat za biopsiju vrijedan više od 110.000 KM, finansirane su edukativne radionice koje je Udruga Novi Pogled iz Mostara provela u ruralnim krajevima Hercegovine, kao i edukacija dvojice ljekara iz KC Banjaluka.

Ove godine, prihodi od Avon Šetnje za život pomoći će rad tri udruženja koja se bore protiv raka dojke u BiH- udruženja Novi pogled iz Mostara, Aska iz Višegrada i Una iz Bihaća. Udruženja planiraju planirana sredstva utrošiti za edukativne radionice u ruralnim sredinama, srednjim školama, kao i za promotivne materijale kojima bi se naglasila važnost samopregleda.

Registrovati se moguće dan prije Šetnje, 3. juna, u Mercatoru, BBI centru i ispred Katedrale, kao i na sam dan Šetnje.

Od raka dojke umre u Evropskoj uniji svake godine 87.000 žena dok u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveni registar oboljelih od ove opake bolesti. Rak dojke nije bolest koja pogađa isključivo žene, jer se među oboljelima nalazi od 1 do 2 procenta muškaraca.