Avonova kampanja
0

"Šetnja za život" i borba protiv raka dojke se nastavljaju

Sarajevo-x.com
Četvrtom po redu Avonovom "Šetnjom za život" u Sarajevu, koja će se održati 4. juna 2011, s početkom u 10:00 sati na platou ispred BBI centra, će se nastaviti prikupljati sredstva s ciljem rješavanja problema sve češćih slučajeva raka dojke u BiH.
Prethodnih godina sredstvima prikupljenim ovom humanitarnom akcijom za KCU Sarajevo nabavljen je mamotom, aparat za biopsiju vrijedan više od 110.000 KM, finansirane su edukativne radionice koje je Udruga Novi Pogled iz Mostara provela u ruralnim krajevima Hercegovine, kao i edukacija dvojice ljekara iz KC Banja Luka.

Ove godine, prihodi od Avon "Šetnje za život" pomoći će rad tri udruženja koja se bore protiv raka dojke u BiH - udruženja Novi pogled iz Mostara, Aska iz Višegrada i Una iz Bihaća.

Simboličan početak kampanje je 6. maja, registracija iznosi 15 KM, a svaki učesnik dobija majicu za borbu protiv raka dojke. Zainteresovani građani moći će se 6. maja registrovati u Mercatoru u Ložioničkoj, te u Alta Centru, zatim 7. maja u Mercatoru, Alti i ispred sarajevske Katedrale, na Vilsonovom šetalištu i ispred Katedrale 14. maja, kao i 15. maja na Vilsonovom šetalištu. Registracije će se odvijati i u BBI centru 21. maja te 27. maja u Mercatoru i 28. maja u Alti Centru i ispred Katedrale. Dan prije Šetnje, 3. juna, registracije će biti moguće u Mercatoru, BBI centru i ispred Katedrale.

Ovom akcijom ženama se želi poručiti da moderna medicina i rano dijagnosticiranje mogu omogućiti da rak dojke prestane biti smrtonosna bolest. Naime, rak dojke se u 95% slučajeva može izliječiti, ako se dijagnosticira u ranom stadiju.

Od raka dojke umre u Evropskoj uniji svake godine 87.000 žena, dok u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveni registar oboljelih od ove opake bolesti. Rak dojke nije bolest koja pogađa isključivo žene, jer se među oboljelima nalazi od 1 do 2 procenta muškaraca.

Iako se prethodnih godina, upravo zahvaljujući između ostalog i našem projektu u javnosti povela aktivna diskusija o ovom problemu, rezultati radionica pokazuju da još uvijek, posebno u ruralnim, ali i u urbanim sredinama ne postoji dovoljno razvijena svijest o načinu prevencije i borbe protiv ove opake bolesti te se nadamo što aktivnijem učešću zajednice u ovogodišnjim aktivnostima Avon "Šetnje za život", navode organizatori.