Objavljen konkurs
271

Više od 800 mladih ima priliku ući u redove Oružanih snaga BiH

FENA
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je, kao i ranijih godina, konkurs za prijem mladih vojnika u Oružane snage, a ove godine priliku da posao dobije u ovoj službi ima 815 mladih.

Javni oglas je raspisan 27. aprila i otvoren je 21 dan, a šef Odsjeka za popunu, zadržavanje u službi i rezervu u Ministarstva odbrane BiH Enes Hadrović Feni je kazao da se prijemom 815 vojnika obnavlja i podmlađuje vojnički kadar i održava operativna sposobnost Oružanih snaga.

"Na konkurs se mogu prijaviti kandidati koji imaju završenu srednju školu kao i maturanti završne godine srednje škole koji ispunjavaju uslove iz Zakona o odbrani BiH i Pravilnika o prijemu u vojnu službu", rekao je Hadrović.

Prijem je planiran za septembar i decembar u dvije klase, prva klasa 408 kandidata, a druga 407, odnosno 20. i 21. klasa kandidata za Oružane snage BiH.

Hadrović je istakao da će kandidati koji budu primljeni u profesionalnu vojnu službu potpisati trogodišnji ugovor koji može biti produžavan do godina starosti predviđenih zakonom. Za dosadašnjih 19 klasa, po njegovim riječima, prijavilo se oko 30.000 kandidata.

Naglasio je da, zahvaljujući sistemu selekcije, samo najbolji i najkvalitetniji kadar ulazi u Oružane snage BiH što se ogleda i u rezultatima koje bh. vojnici pokazuju na obukama u državi i inostranstvu.

Hadrović je pojasnio da selekcija počinje od razmatranja prijave na javni oglas, nakon toga slijede testiranja. Ove godine nema testa općeg znanja, ali prijavljeni prolaze testove fizičke spremnosti. Poslije toga komisija na intervju poziva po tri kandidata sa listi uspješnosti.

"Završetkom intervjua komisija formira listu kandidata koji idu na ljekarske preglede, a slijedi osnovna obuka. Poslije osnovne obuke kandidati potpisuju ugovor i raspoređuju se na mjesta na koja su izabrani", rekao je Hadrović.

Kao i ranije i ove godine je planirano deset posto radnih mjesta za žene.

"Do sada smo uspjeli ispuniti taj postotak, ali ako ih bude više ne znači da neće biti primljene", naveo je Hadrović te dodao da je evidentan porast interesovanja žena za Oružane snage BiH.

Podsjetio je da su se na prvi oglas Oružanih snaga 2008. godine prijavile 23 žene, dok je taj broj sada porastao na nekoliko stotina.

Pohvalio je rad i angažman Oružanih snaga BiH, a smatra da bi bio još kvalitetniji kada bi raspolagao većim brojem specifičnih kadrova kao što su zanatske djelatnosti.