Mostar
0

Više od 12 miliona tona uskladištenog crvenog mulja

SRNA
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Odlagalište crvenog mulja u Dobrom Selu kod Mostara jedna je od najopasnijih tačaka potencijalne ekološke katastrofe u BiH i za njegovu sanaciju treba i do stotinu miliona eura, javlja ''Deutsche Welle". Upućeni tvrde da bi, u slučaju velikog potresa i pucanja betonske podloge na dnu bazena mulj mogao iscuriti u Jadransko more.

"U BiH imamo dva odlagališta crvenog mulja. Jedno u Biraču kod Zvornika i drugo kod Mostara u Dobrom Selu. Deponija u Biraču je mnogo bolje osigurana od one u Dobrom Selu. Procjene su da se oko 10 miliona tona crvenog mulja nalazi uskladišteno na području tog sela'', rekao je savjetnik ministra životne sredine Federacije BiH Tomislav Lukić i dodao da ne postoji mogućnost ekološkog incidenta od izlivanja crvenog mulja kao u Mađarskoj.

Mještani Dobrog Sela već godinama upozoravaju na opasnost od ovog odlagališta  i kažu da su tek sada, kada se desila ekološka katastrofa u Mađarskoj, nadležni počeli ozbiljno shvatati njihove žalbe, a i načelnik opštine Čitluk Ivo Jerkić rekao je da nadležne federalne institucije moraju hitno obezbijediti mjere ekološke zaštite.

''Deutsche Welle" prenosi, da ''Aluminij'' do sanacije tog bazena Mjesnoj zajednici Dobro Selo  plaća po 10.000 KM mjesečno kao obeštećenje za eventualne negativne uticaje, a mještani tvrde da zbog toga ''mnogi ćute i ne žele javno govoriti o tome šta im se dešava na pragu kuća''.

U mostarskoj kompanije "Aluminij" Srni je ranije rečeno da je ovo odlagalište potpuno sigurno za ljude i okolinu. ''Nikakvih incidenata nikada nije bilo", rekao je Srni Darko Juka iz Kancelarije za odnose sa javnošću "Aluminija" Mostar.