{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na bazenima crvenog mulja kod Čitluka love ribu

S
14.10.2010. u 13:46
0
11
Na bazenima crvenog mulja kod Čitluka love ribu
0
Na bazenima crvenog mulja kod Čitluka love ribu
Foto: Aluminij.ba
Odlagalište crvenog mulja Dobrog Sela kod Čitluka potpuno sigurno i za ljude i za okolinu, saopšteno je iz Fabrike "Aluminij" iz Mostara.
Predstavnici Fabrike u ovo su se uvjerili tokom nedavnog boravka u Dobrom Selu gdje su zajedno sa predstavnicima mjesne zajednice posjetili bazene.

"'Aluminijevi' hemijski inženjeri proveli su redovnu analizu uzoraka vode i samo potvrdili njenu bezopasnost. Teba istaći da nikakvih incidenta nije bilo i da je to odlagalište u potpunosti sigurno i za ljude i za okolinu", navodi se u saopštenju.

Iz Fabrike tvrde da su vodo-nepropusni spremnici, koji zauzimaju površinu od 700.000 metara kvadratnih, građeni u skladu sa visokim standardima, te da otpad tretiran "u skladu sa propisima".

Na ovoj lokaciji odlaganje i ispiranje crvene prašine počelo je prije tridesetak godina odlukom saveznih vlasti bivše SFRJ, a prestalo 1992. godine kada se zbog ratnih dejstava prestalo i sa proizvodnjom glinice.

U saopštenju se podsjeća da je u studiji o crvenomu mulju u Dobromu Selu iz 1995. godine, koju je odobrilo svjetski priznato Odjeljenje hemije zagrebačkog instituta "Ruđer Bošković", više doktora nauka i vodećih stručnjaka ocijenilo da je to odlagalište neopasno za ljude, okolinu i tlo.

Radnici fabrike su ogradili prostor odlagališta, neprestano uredno održavaju propisani nivo vode i brinu za okolinu, a ekosistem u krugu bazena je obnovljen.

"Ovdje ljudi love ribu, a u lovnoj je sezoni na ovim bazenima organizovan lov na divlje patke koje obitavaju na površini jezera. Istina je da nemamo probleme, čak nam se i stoka napaja vodom iz ovoga jezera. I najvećim skepticima kažemo kako čovjeka još i možeš natjerati na život na zagađenomu području, ali divlju životinju ne možeš, pa im pokažemo ptice i ribe", rekao je povjerenik MZ Dobro Selo Bernard Bevanda.

Iz ovog preduzeća poručuju da crveni mulj koji je uzrok ekološke katastrofe u Mađarskoj nije uporediv s onim na Dobromu Selu, jer je odlagalište u Mađarskoj aktivno, dok je ono u Čitluku neaktivno već punih 18 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: