{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odlagalište crvenog mulja kod Čitluka nije opasno

S
9.10.2010. u 18:14
0
0
Odlagalište crvenog mulja kod Čitluka nije opasno
0
Odlagalište crvenog mulja kod Čitluka nije opasno
Odlagalište crvenog mulja mostarske kompanije "Aluminij" koje se nalazi u Dobrom Selu nadomak Čitluka potpuno je sigurno za ljude i okolinu, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.
''Nikakvih incidenata nikada nije bilo i odlagalište je u potpunosti sigurno i za ljude i za okolinu", rekao je Srni Darko Juka iz Kancelarije za odnose sa javnošću "Aluminija" Mostar.

On je rekao da je u bivšoj Jugoslaviji, odlukom vlasti, crveni mulj iz mostarske tvornice odlagan na prostoru Dobrog Sela u opštini Čitluk, gdje je izgrađen vodonepropusni rezervoar, u kojem je otpad odlagan i ispiran vodom u skladu sa propisanim načinom postupanja.

"U skladu sa izrađenom Studijom o crvenom mulju u Dobrom Selu iz 1995. godine, koju je odobrilo svjetski priznato Odjeljenje hemije zagrebačkog Instituta 'Ruđer Bošković', ocijenjeno je da je odlagalište neopasno za ljude, okolinu i tlo. S toga, 'Aluminij' Mostar neprestano uredno održava propisani nivo vode i tamo ima stalno zaposlenog radnika čiji je posao da čuva i nadzire stanje na odlagalištu'', rekao je Juka.

On je naveo da opasnost crvenog mulja u Mađarskoj nije uporediva s onim na Dobrom Selu, jer je odlagalište u Mađarskoj aktivno, dok je odlagalište kod Čitluka neaktivno već 18 godina i ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude i okolinu.

''Takozvani crveni mulj nije nusproizvod proizvodnje aluminijuma, nego proizvodnje glinice. Tokom rata 1992. godine u potpunosti je razoren naš pogon za proizvodnju glinice, koji nikada nije obnovljen, te mi tu sirovinu danas uvozimo'', rekao je Juka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: