{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odlagalište crvenog mulja kod Čitluka nije opasno

S
9.10.2010. u 18:14
0
0
Odlagalište crvenog mulja kod Čitluka nije opasno
0
Odlagalište crvenog mulja kod Čitluka nije opasno
Odlagalište crvenog mulja mostarske kompanije "Aluminij" koje se nalazi u Dobrom Selu nadomak Čitluka potpuno je sigurno za ljude i okolinu, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.
''Nikakvih incidenata nikada nije bilo i odlagalište je u potpunosti sigurno i za ljude i za okolinu", rekao je Srni Darko Juka iz Kancelarije za odnose sa javnošću "Aluminija" Mostar.

On je rekao da je u bivšoj Jugoslaviji, odlukom vlasti, crveni mulj iz mostarske tvornice odlagan na prostoru Dobrog Sela u opštini Čitluk, gdje je izgrađen vodonepropusni rezervoar, u kojem je otpad odlagan i ispiran vodom u skladu sa propisanim načinom postupanja.

"U skladu sa izrađenom Studijom o crvenom mulju u Dobrom Selu iz 1995. godine, koju je odobrilo svjetski priznato Odjeljenje hemije zagrebačkog Instituta 'Ruđer Bošković', ocijenjeno je da je odlagalište neopasno za ljude, okolinu i tlo. S toga, 'Aluminij' Mostar neprestano uredno održava propisani nivo vode i tamo ima stalno zaposlenog radnika čiji je posao da čuva i nadzire stanje na odlagalištu'', rekao je Juka.

On je naveo da opasnost crvenog mulja u Mađarskoj nije uporediva s onim na Dobrom Selu, jer je odlagalište u Mađarskoj aktivno, dok je odlagalište kod Čitluka neaktivno već 18 godina i ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude i okolinu.

''Takozvani crveni mulj nije nusproizvod proizvodnje aluminijuma, nego proizvodnje glinice. Tokom rata 1992. godine u potpunosti je razoren naš pogon za proizvodnju glinice, koji nikada nije obnovljen, te mi tu sirovinu danas uvozimo'', rekao je Juka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: