|

Virus AH1N1 ponovo u BiH: Deset pacijenata zbrinuto na UKCS-u, jedan životno ugrožen

Virus AH1N1 ponovo u BiH: Deset pacijenata zbrinuto na UKCS-u, jedan životno ugrožen
65
Piše: E. M.
1.2.2016. u 14:18
46
komentara
65

dijeljenja
Virus AH1N1 ponovo u BiH: Deset pacijenata zbrinuto na UKCS-u, jedan životno ugrožen Foto: Arhiv/Klix.ba
Pacijent koji je iz Kantonalne bolnice Zenica prebačen na Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) sa virusom AH1N1 nalazi se u teškom stanju i ljekari se bore za njegov život.
Pacijent S. I. u Kantonalnu bolnica Zenica primljen je prošle sedmice te je zbog teškog zdravstvenog stanja prebačen na UKCS gdje mu je ustanovljen virus AH1N1. Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac za Klix.ba je kazao kako je pacijent prebačen na UKCS zbog toga jer u zeničkoj bolnici nije bilo uslova za dijagnosticiranje virusa AH1N1, ali da je taj problem riješen.

"Mi nismo imali uslove za tog pacijenta, ali sada smo nabavili potrebnu opremu za dijagnosticiranje virusa i pružanje adekvatne usluge", dodao je Skomorac.

Iz UKCS-a su saopćili da su od 1. januara do danas na Kliniku za infektivne bolesti primljena 54 pacijenta sa gripoznim sindromom od čega ih je 17 hospitalizirano.

"Od 17 hospitaliziranih pacijenata kod deset pacijenata ustanovljen je virus AH1N1, kod dva pacijenta Influenca A, te kod jednog pacijenta Influenca B. Hospitalizirani pacijenti su pod nadzorom ljekara te su zbrinuti adekvatnom terapijom. Stanje pacijenta S. I. iz Zenice je izuzetno teško, a pacijent je smješten u Jedinici internističke intenzivne terapije", stoji u saopćenju.

Iako su postojale nezvanične informacije da je nekoliko osoba već preminulo zbog virusa AH1N1, ni u jednoj bolnici to nisu mogli potvrditi.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...