Neuspješan samit
149

Viola von Cramon kritikovala EU: Našim ponašanjem prema BiH sretni su samo u Kremlju

V. K.
Viola von Cramon (Foto: T. S./Klix.ba)
Viola von Cramon (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnica u Evropskom parlamentu Viola von Cramon (Zeleni) komentirala je rezultate samita EU te je poručila kako je odluka da se ne dodijeli kandidatski status zemljama Zapadnog Balkana katastrofalan signal.

Govoreći o dodjeli kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini, Von Cramon je naglasila kako je odluka "vrlo jeftina" i da nema praktičnu vrijednost.

"To je jeftina odluka. Ništa ne košta dati državama status kandidata u geopolitički napetoj situaciji. Oni s ovim statusom kandidata mogu biti u čekaonici zauvijek. Status kandidata je najmanje što su lideri EU mogli učiniti", rekla je europarlamentarka za Euractiv.

Ipak, ističe kako je samit za države Zapadnog Balkana bio potpuni neuspjeh.

"Moram priznati da sam užasno razočarana. Pustili su lidere zemalja da putuju u Brisel, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili. Ni Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju što je pitanje koje se razvlači četiri godine. Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna u ovoj situaciji, a ta osoba sjedi u Kremlju", ističe Viola von Cramon.

Nakon toga, osvrnula se i na ideju Otvorenog Balkana u kojoj se trenutno nalaze Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

"Ovo je inicijativa koja nije zasnovana na principima kao ni na standardima i kriterijima. Ako nastavimo s tim, zapravo bismo potkopali proces pristupanja EU koji je zasnovan na zaslugama", rekla je zastupnica.

Na kraju, Viola von Cramon je komentirala i Macronovu ideju o uspostavi nove političke zajednice.

"Ako zaista želite napraviti nešto za širu Evropu, to je ok, ali čula sam da bi ovaj format mogao biti stalna čekaonica za sve te zemlje. To izaziva ozbiljnu zabrinutost. Najmanje što mogu reći da je konceptu potrebno jasnije redefiniranje", zaključila je Viola von Cramon.