Rodbinske veze
490

ViK provodi konkurs za prijem 90 radnika, najbolji kandidati su već uposlene osobe

Piše: A. D.
Direktorica Azra Muzur (desno) (Foto: H. M./Klix.ba)
Direktorica Azra Muzur (desno) (Foto: H. M./Klix.ba)
Javno kantonalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) trenutno provodi konkurs za prijem radnika u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju do 31. decembra i to za 24 radna mjesta i ukupno 90 izvršilaca. Na sam konkurs prijavilo se ukupno 477 kandidata, a konkurs je raspisan 14. aprila.
Prema dokumentaciji i informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, vidljivo je da je na sceni pokušaj da se putem navedenog javnog oglasa ''pokrije'' zapošljavanje većeg broja osoba koje su u prošloj godini bez konkursnih procedura uhljebljene u ViK.

Naime, naš portal došao je u posjed dokumentacije o provođenju aktuelnog konkursa nakon održanog pismenog ispita od 8. maja s tabelama rangiranih kandidata.

Ovi kandidati su bodovani po određenim radnim mjestima, a zanimljivo je da su najviše bodova uglavnom dobile osobe koje su već uposlene u ViK-u. Došli smo, naime, do spiska od 45 već uposlenih osoba koje su dobile najveći broj bodova i koje, kao takve, imaju pravo da pristupe finalnim ispitima. Ovi finalni ispiti su uveliko u toku i završavaju se 20. maja.

Tako se od onih kandidata koji su dobili najviše bodova na spisku nalaze Emir Beganović i Admir Kadušić, suprug i brat Amre Beganović, sekretarice direktorice ViK-a Azre Muzur. Među onima koji su dobili najveći broj bodova su i uposleni Irhad Omeragić, inače sin Ismira Omeragića, vozača direktorice Muzur. I Emir Vatrić je među najbolje bodovanim kandidatima, a riječ je o rođaku direktorice ViK-a.

Zanimljivo je i da pojedine, već uposlene, osobe, koje su dobile najveći broj bodova, u direktnoj vezi i sa pojedinim članovima komisije koja je provodila konkurs. Među njima je i Senad Hadžibajrić, zet Esnefa Puriša, predsjednika komisije za provođenje javnog oglasa. Također, najviše bodova su dobili i Adnan Kapidžić, zet šefa interne kontrole ViK-a Nermina Kapidžije, te Edis Bekto, rođak aktuelnog direktora Zavoda za zapošljavanje KS Muhameda Bekte.

Mail upućen ViK-u
Mail upućen ViK-u

O svemu ovome željeli smo dobiti zvaničan stav Uprave ViK-a i direktorice Muzur. Iako, smo u više navrata slali upite i urgencije za dostavljanje stava na naš upit odgovor nismo dobili.

Inače, o pojedinim informacijama u vezi s ovim konkursom upoznat je i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na čelu sa Erduanom Kafedžićem.

Kako saznaje Klix.ba, 3. maja, kada je počelo provođenje konkursne procedure Dalila Hakalović, koju je navedeni ured imenovao za supervizora za nadzor nad provođenjem ovog javnog oglasa u ViK-u tražila je da bude izuzeta za dalje postupanje po ovom konkursu naglasivši da je njen otac uposlenik ViK-a te da su dva prijavljena kandidata s njom u krvnom srodstvu.

Treba naglasiti da je u ViK-u, prema zvaničnoj informaciji iz ovog preduzeća upućenoj zastupniku u Skupštini KS Igoru Stojanoviću nakon njegovog poslaničkog pitanja, u periodu od 1. januara 2018. do 30. marta 2019. zaposleno 78 osoba.

Podsjetimo, ViK je nedavno nakon otkrića portala Klix.ba izazvao reakcije premijera KS Edina Forte i šefa Ureda za borbu protiv korupcije Erduana Kafedžića na njihov javni konkurs za prijem novinara-saradnika. Konkurs je trajao samo dva dana, a za ovu funkciju tražio se završen ekonomski fakultet, smjer marketing.