"Na određeno"
28

ViK promijenio oglas za prijem "novinara saradnika", MUP tvrdi da nije dobio prijavu

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sarajevsko preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) 30. aprila 2019. godine ipak je raspisalo konkurs za prijem "novinara saradnika", ali na određeno vrijeme. Nakon pisanja portala Klix.ba direktorica ViK-a Azra Muzur danas je odlučila izmijeniti tekst oglasa i od kandidata, vjerovali ili ne, zatražiti da imaju i radno iskustvo.

Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo objavilo je 30. aprila 2019. godine u dnevnim novinama Oslobođenje javni konkurs za prijem 12 radnika na određeno vrijeme. Među njima se, pod rednim brojem deset, nalazi i pozicija "novinara saradnika".

Nakon što je portal Klix.ba jutros zatražio od ViK-a podatke o obaveznim uslovima iz konkursa direktorica Azra Muzur promptno je izmijenila sadržaj javnog konkursa tako što je od kandidata na čak sedam pozicija zatražila posjedovanje radnog iskustva.

Izmjena teksta javnog konkursa odnosi se i na poziciju "novinara saradnika" koji će nakon zaposlenja u ViK-u mjesečno primati 1.481 KM. U obaveznim uslovima za ovu poziciju, prema konkursu objavljenom 30. aprila, navedeno je samo "VSS, VII stepen".

Prvobitni oglas
Prvobitni oglas

Posebno je zanimljivo da je odluka o izmjeni teksta javnog konkursa objavljena nakon što je Klix.ba jutros u 8:36 sati zatražio od ViK-a podatke o obaveznim uslovima iz konkursa. Nekim čudom, izmjene oglasa koje su trebale biti objavljene nakon 8:50 sati na web stranici ViK-a, objavljene su u 7:20 sati, pa tako izgleda kako je odluka donesena prije nego što smo zatražili informacije o konkursu.

"Prije nekoliko mjeseci je rađen kompletan redizajn stranice ViK-a tako da se potkrala greška na serveru koji prati vrijeme objava, gdje je ostalo takozvano UTC vrijeme koje se pomjerilo pomjeranjem vremena u BiH. Komunikacije ViK-a nemaju opciju editovanja vremena kao kod objava, što se može dokazati ukoliko je neko za to zainteresovan. Zahvaljujemo se na ukazanoj grešci koja je već ispravljena", kazali su nam iz ViK-a.

Iako su preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) i Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo jučer tvrdili kako su Ministarstvu unutrašnjih poslova KS prijavili sporni konkurs u ViK-u, a koji je objavljen na web stranici Službe za zapošljavanje, iz sarajevske policije potvrdili su nam kako nisu dobili nikakvu prijavu koja se odnosi na ovaj slučaj te da je riječ o nadležnosti Federalne uprave policije (FUP).

Na drugoj strani, iz ViK-a tvrde da su sinoć podnijeli "usmenu prijavu", a da je jutros policiji u KS i FUP-u dostavljena i pismena prijava.

Podsjećamo, Klix.ba je jučer objavio kako je na zvaničnoj web stranici Službe za zapošljavanje KS objavljen javni konkurs za prijem "novinara saradnika" u ViK na nedoređeno vrijeme. Ovaj sporni oglas trajao je dva dana, a od kandidata je zatražena diploma ekonomskog fakulteta, smjer marketing.

Izmijenjeni tekst oglasa
Izmijenjeni tekst oglasa

ViK se oglasio nakon toga tvrdeći da je riječ o falsifikovanom oglasu te da su o svemu obavijestili MUP KS, dok je vršitelj dužnosti direktora Službe za zapošljavanje KS Muamer Bekto poručio kako su i oni "provjerili i predočili Ministarstvu unutrašnjih poslova KS IP adresu" s koje su primili tekst oglasa.

Ovim slučajem u narednom periodu pozabavit će se i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade Kantona Sarajevo.