Krajnje sumnjivo
537

Sarajevski ViK traži "novinara", oglas traje dva dana, a uslov završen ekonomski fakultet

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Sarajevo raspisalo je javni konkurs za prijem "novinara saradnika" na neodređeno vrijeme. Javni konkurs traje samo dva dana, a "novinar saradnik" isključivo mora imati završen ekonomski fakultet i to smjer marketing.

Na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo 7. maja 2019. godine raspisan je javni konkurs za prijem radnika na neodređeno vrijeme u javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Sarajevo.

Kako je navedeno, javni konkurs traje samo dva dana, odnosno do 9. maja 2019. godine, a na njega mogu aplicirati isključivo kandidati koji su završili ekonomski fakultet. ViK na čijem čelu se nalazi Azra Muzur bio je još precizniji pa je pojasnio da se na konkurs mogu prijaviti samo osobe sa završenim smjerom marketing.

Ovaj oglas u krajnju ruku je sumnjiv s obzirom na činjenicu da na Univerzitetu u Sarajevo, tačnije Fakultetu političkih nauka, postoji smjer novinarstva na kojem se školuju komunikolozi za obavljanje poslova vezanih za komunikacije. Također, smjer novinarstva postoji i u drugim univerzitetskim centrima u BiH.

ViK je naveo kako je posao "novinara saradnika" da: "Prikuplja redovne servisne informacije vezane za rad preduzeća i dostavlja ih novinaru na uređivanje prije objave u medijima. Prati održavanje manifestacija, konferencija, sastanaka i sl. radi prikupljanja relevantnih informacija i iz svih drugih izvora prikuplja informacije vezane za preduzeće i dostavlja ih novinaru za potrebe obavještavanja medija, javnosti i internog informisanja. Po potrebi vrši i obradu i uređivanje prikupljenih infprmacija radi obajve u medijima. U izuzetnim okolnostima, zbog povećanog obima posla, ili odsutnosti novinara obavlja sve poslove iz djelokruga radnog mjesta „novinar“. Učestvuje u izradi sadržaja internet i facebook stranice i drugih društvenih mreža Elektronski obrađuje i pohranjuje podatake neophodne za izradu informativnih materijala. Radi i druge poslove po nalogu direktora preduzeća. Odgovoran je za implementaciju sistema kvaliteta".

Inače, Vlada Kantona Sarajevo na čelu s Edinom Fortom posebnu pažnju je posvetila sistemu zapošljavanja u javnim subjektima. Još uvijek nije poznato da li je Vlada KS upoznata s ovim konkursom i kako će eventualno reagovati na njega.