"Važna" tema
399

Vijest na RTRS-u: Trump objavio snimak na kojem se vidi i Željka Cvijanović

Piše: Er. M.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) informisala je sinoć svoje gledaoce kako je predsjednik SAD-a Donald Trump na svom Twitter profilu objavio videosnimak na kojem se vidi i premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.

Riječ je o kadru koji je zabilježila jedna od mnogobrojnih kamera koje su snimale prisutne na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu kojem je prisustvovala i predsjednica Vlade RS.

Uspjeh Željke Cvijanović da bude na videosnimku koji je objavio Donald Trump zabilježen je na 35 sekundi snimka koji je objavio američki predsjednik. Pored premijerke RS-a, na snimku koji traje minut i 15 sekundi mogu se vidjeti i brojne druge osobe koje su prisustvovale molitvenom doručku.

Cvijanović je sinoć javnost u BiH obradovala i selfijem koji je objavila na zvaničnoj web stranici Vlade Republike Srpske, a na kojoj se u leđima okrenuta nalazi kćerka američkog predsjednika Ivanka Trump.

Iz Vlade Republike Srpske sinoć je saopćeno da je Cvijanović naglasila kako je posjeta Washingtonu dobra prilika za susrete s utjecajnim ličnostima u SAD-u, predstavnicima Kongresa SAD-a, finansijskih institucija, ali i s predstavnicima srpske dijaspore u SAD-u". I ove godine entitetska premijerka zaboravila je informisati javnost ko su "utjecajne osobe" s kojima se susrela u Americi.

Podsjećam, Cvijanović je prošle godine zajedno sa suprugom predsjednika RS-a Milorada Dodika boravila na inauguraciji američkog predsjednika. Tih dana Cvijanović se trudila da stanovnicima BiH dokaže kako je jedna od rijetkih osoba iz političkog života Jugoistočne Evrope koja je dobila specijalnu pozivnicu na inauguraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Na kraju se ispostavilo da je pozivnica koju je premijerka RS-a predstavila kao zvaničnu ulaznicu na svečanu inauguraciju prodavana u Sjedinjenim Američkim Državama za 300 dolara. Pored toga, američki Cable News Network (CNN) objavio je gigapiksel fotografiju s inauguracije Donalda Trumpa, na kojoj se vidi da se premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović nalazi u dijelu predviđenom za obične posjetioce.

Cvijanović poreskim obveznicima ni tada nije saopćila s kim se tačno sastala u SAD-u i koliko je koštalo njeno putovanje. Zanimljivo je kako vlasti u entitetu RS od izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a tvrde kako će ova zemlja ukinuti sankcije Miloradu Dodiku, međutim, do toga još uvijek nije došlo. Šta više, Trumpova administracija produžila je sankcije Dodiku zbog opstruiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.