BiH
0

Vijeću Ustavnog suda RS-a nije sporan zakon o unutrašnjem dugu RS-a

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske utvrdilo je danas da članom 1. stav 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjem dugu RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Predmet razmatranja Vijeća bilo je meritorno odlučivanje o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, koji smatra da je osporenom odredbom pomenutog zakona većem broju pripadnika bošnjačkog naroda, kojima je dosuđena naknada materijalne i nematerijalne štete radi neosnovanog lišnja slobode koje je u vezi sa ratnim dejstvima u periodu od 20. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine, povrijeđeno pravo na pristup sudu i efektivno izvršenje sudskih presuda.

Povredu vitalnih nacionalnih interesa Klub bošnjačkog naroda vidi u tome što se ova potraživanja ne mogu podvesti pod Zakon o unutrašnjem dugu RS, jer bi se primjenom osporene odredbe potraživanja mogla ostvariti samo u obveznicama, umjesto u gotovini, što bi dovelo do prolongiranja izmirenja obaveza Republike prema njima za trinaest godina.

Odlučujući o zahtjevu Vijeće je utvrdilo, međutim, da ovim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Naime, Vijeće smatra da se osporena odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, odnosno da ne sadrži nacionalni predznak, već se podjednako odnosi na sva lica koja su ishodila pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete po osnovu neosnovanog lišenja slobode u propisanom periodu, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Ustavni sud RS je saopćio, također, da ovakvo zakonsko propisivanje ne dovodi u pitanje mogućnost svih ovih lica da, pod jednakim uslovima, realizuju svoje pravo utvrđeno u navedenim presudama, tako da se njime ne stvaraju uslovi za diskriminaciju pripadnika nijednog konstitutivnog naroda.