{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud RS: Zakon o državljanstvu ne narušava interese Bošnjaka

F
25.6.2014. u 13:50
2
23
Ustavni sud RS: Zakon o državljanstvu ne narušava interese Bošnjaka
2
Ustavni sud RS: Zakon o državljanstvu ne narušava interese Bošnjaka
Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) donijelo je odluku da Zakonom o državljanstvu RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.
Sudije smatraju da se nijednom odredbom ovog zakona ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale narode i građane, niti se prave razlike među njima, jer se ovaj zakon u cjelini jednako odnosi na sve u RS.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a u svom zahtjevu je naveo da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda u vezi sa Zakonom o državljanstvu ogleda u tome što se osporeni zakon "ne oslanja" na Zakon o državljanstvu BiH i što ne predviđa pojedina rješenja u vezi sa pitanjem oduzimanja državljanstva na način kako delegati ovog kluba smatraju da bi ta rješenja trebalo da budu normirana.

Povredu vitalnog nacionalnog interesa Klub delegata bošnjačkog naroda vidi i u tome što osporeni zakon, navodno, nije u saglasnosti sa odredbama Ustava Republike Srpske, Ustava BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Podnosilac zahtjeva smatra da se lica sa prebivalištem u Brčko Distriktu uslovljavaju da odabir ili promjenu državljanstva RS mogu ostvariti samo jednom na osnovu prebivališta u Brčko Distriktu, čime se ona ograničavaju u svojim pravima i slobodama.

Međutim, iz Ustavnog suda RS-a navode da normama Zakonom o državljanstvu RS nije dovodeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: