Lokalitet Kraljevo brdo
47

Vijećnik Naše stranke tvrdi da se na području Tešnja dešava ekocid: U toku je sječa 18 hektara šume

B. R.
Foto: Naša stranka (Foto: H. M./Klix.ba)
Foto: Naša stranka (Foto: H. M./Klix.ba)
Općinski vijećnik NS-a Nermin Deljkić tvrdi da se na području Tešnja dešava ekocid, tj. sječa 18 hektara šume koja je u državnom vlasništvu.

Kako su saopćili iz NS-a, sječa se dešava na lokalitetu Kraljevo brdo na Crnom vrhu. Deljkić je naveo da je cilj formiranje deponije iskopanog materijala iz tunela Crni vrh na trasi Koridora 5C. Napomenuo je da je taj lokalitet prostornim planom Federacije Bosne i Hercegovine i prostornim planom Općine Tešanj planiran kao zaštićeno područje prirode.

Uvjerava da se sječa desila bez javne rasprave, bez znanja Općinskog vijeća Tešanj i bez ikakvih procedura o zaštiti okoliša, a koje je Bosna i Hercegovina preuzela ratificiranjem Arhuske konvencije.

"Sva ironija naše nevelike pameti se ogleda u samom projektu Koridora 5C na dionici Ozimice - Medakovo, u dijelu koji prolazi pored Regionalnog parka Crni vrh i Kraljevog brda, u činjenici da trasa autoputa na navedenoj dionici najvećim dijelom bude izvedena tunelskim profilom, što je bila garancija da neće biti negativnih utjecaja na zaštićene šume, mješovitih šuma bukve i jele, kao ni na zaštićenu zonu bazofilne borove šume na serpentinama. Ovim činom je sve upropašteno", konstatovao je.

Prema riječima Deljkića, vrijednost visoke šume s prirodnom obnovom površine 28 nogometnih terena u državama Evropske unije je pet miliona KM.

"Struka i poznavaoci prilika tvrde da je naša šuma otišla za nekih 500.000 KM. U zemljama EU za ovakav brutalan ekocid na zaštićenom prostoru sasvim sigurno bi mnogi završili na višegodišnjoj robiji", ukazao je.

Kako je izjavio, činjenice govore da je Tešanj posljednjih dana među prvima po zagađenju zraka te da je zanimljivo nereagovanje načelnika općine Tešanj, Općinskog vijeća Tešanj, ali i u svijetu poznatih proizvođača pitke vode.

"Posebno je interesantno nereagovanje mjesta Karadaglije, gdje živi općinski načelnik, a koje je u neposrednoj blizini izvršenog ekocida. Da građanska svijest još uvijek nije ubijena, pokazuje Neformalni građanski pokret 'Valter' Jelah-Tešanj koji je ozbiljno shvatio ovu problematiku te reagovao prema nadležnim institucijama, ali i prema međunarodnim faktorima u Bosni i Hercegovini", dodaje Deljkić.

Obećao je da će NS sasvim sigurno poduzeti radnje u skladu s njihovim kapacitetima, bez obzira ko stajao iza ovog "monstruoznog" čina.