BiH
93

Vijećnici u Tuzli napustili sjednicu pa pitali gdje su bila skrivena 3,5 miliona KM iz budžeta

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijećnici SDA, HDZ-a, NS Radom za boljitak, SBB-a i Tuzlanske alternative u Gradskom vijeću (GV) Tuzla jučer su nakon dvosatne rasprave demonstrativno napustili sjednicu. Ovaj korak će, kako navode, dodatno uzdrmati ionako poljuljano stanje u Tuzli.

Na njega su se, ističu, odlučili jer su predstavnici većine predvođeni SDP-om i BOSS-om u dnevni red sjednice uvrstili materijale koji nisu dobili pozitivna mišljenja komisija i Kolegija GV Tuzla.

Prema riječima čelnika klubova vijećnika pomenutih pet stranaka, predstavnici većine u GV Tuzla su uz pomoć jednog glasa više u dnevni red sjednice uvrstili Informaciju Komisije o postupku javnog oglašavanja za izbor predsjednika i članova nadzornih odbora u javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla, iako ona nije dobila pozitivna mišljenja komisija i Kolegija GV Tuzla.

Kako navode, drugi razlog napuštanja sjednice je prijedlog predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića da se u dnevni red uvrsti Rezolucija protiv podjele Grada Tuzle koju navodno žele SDA, SBB i HDZ.

Vijećnici iz pomenutih stranaka, tačnije njih 15, zahtijevali su da se ne razmatraju pomenute tačke dnevnog reda te da se rasprava o njima odgodi za naredno zasjedanje, a koje je zakazano krajem maja.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla Sabahudin Imamović smatra da je jučerašnje napuštanje sjednice te nastavak rada "slabašne većine" kako je nazvao, veliki događaj u parlamentarnom životu Tuzle.

Kako naglašava, Informacija Komisije o postupku javnog oglašavanja za izbor predsjednika i članova nadzornih odbora u javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla je jedan jako važan dokument.

"U nadzorne i upravne odbore se biraju predstavnici državnog kapitala koji će u naredne četiri godine upravljati državnim kapitalom koji pripada svim građanima Tuzle. Imamo provjerene informacije da je prilikom izbora tih članova došlo do niza proceduralnih grešaka i da su uglavnom izabrani državni službenici, ljubimci gradonačelnika Jasmina Imamovića i članovi porodica vijećnika SDP-a. To je klasičan primjer nepotizma i korupcije", tvrdi Imamović.

Nastavlja da je "trenutna izvršna vlast odavno umorna, bezidejna i korumpirana".

"Rezolucija protiv navodne podjele grada od klubova SDA, SBB-a i HDZ-a je strašan dokument jer su na taj način prstom pokazali na tri kluba da su neprijatelji ovog grada, a prstom su pokazali i na oko 20.000 naših birača. To je klasična udbaška konstrukcija - izmisli neprijatelja da se pozabavimo perifernim stvarima. Ovaj grad ima ogromnih problema, neravnomjerno se razvija, a ovaj potez 15 vijećnika mislim da je znak za uzbunu i mislim da od jučer u ovom gradu ništa neće biti isto", naglašava Imamović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Predsjednik kluba vijećnika SBB-a u GV Tuzla Elvir Kasumović kaže da je stranka ispred koje dolazi jučerašnja dešavanja ocijenila kao čisto politikanstvo.

"Aktuelna izvršna vlast predvođena SDP-om preko svojih satelita pokušava jednostavno aktuelne probleme građana Tuzle prebaciti na drugu stranu. Oni jednostavno nisu ni u kom smislu potentni da riješe aktuelne probleme u gradu. Sadašnja izvršna vlast nije u službi građana, a to dokazuju i svojim djelima. Žao nam je što je moralo doći do toga, ali mi preglasavanje nećemo nikako trpjeti. To su mjere za neke druge sisteme", ističe Kasumović.

I pored toga što se u gradskom budžetu pojavio suficit od 3,5 miliona KM, Kasumović tvrdi da su sredstva iz prošle godine namjerno prebačena u 2016. kako bi se realizovali određeni projekti u smislu predizborne kampanje.

"Tako je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović oduzeo ingerencije Službi za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti i sav fond koji je namijenjen za održavanje određenih manifestacija prebacio sebi na odlučivanje. Služba je sad u tom slučaju marginalizirana", kaže Kasumović.

Predsjednik Tuzlanske alternative Mensur Alić smatra da se uvrštavanjem u dnevni red Rezolucije protiv podjele Grada Tuzle koju navodno žele SDA, SBB i HDZ, dolazi do plašenja građana.

"To kao čovjek nisam mogao da podnesem, tako da sam među prvima ustao da kažem da napustimo sjednicu vijeća jer se tu nije imalo više šta tražiti. Paket za uvrštavanje ove dvije tačke u dnevni red je smišljen zbog toga što su se na dnevnom redu nalazile bitne tačke za ovaj grad, a to su izvršenje budžeta za 2016. godinu i rebalans budžeta. Namjerno je to urađeno kako bi mi napustili sjednicu, a oni na što lakši način to provukli", kaže Alić.

Dodaje i da je interesantno da su se odjednom pojavila i 3,5 miliona KM suficita, a gradski budžet bio je u deficitu od oko milion maraka.

"Otkuda novac odjednom i gdje je on skrivan? On je skrivan kako bi se iskoristio u predizbornoj kampanji koja je već počela. Ima neko ko komanduje iza sjene ovim vijećem, ali moram reći da i mi imamo 'papke' u GV Tuzla, to su dva vijećnika koja, neću reći da su kupljena, ali su zaposlili nekog svog bližnjeg. Zbog toga su i ostali na sjednici te ostvarili 16 glasova", tvrdi Alić ne želivši reći konkretno o kojim vijećnicima je riječ.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u GV Tuzla Ivica Kovačević pita se hoće li se vijećnici do oktobra ove godine baviti izmišljenim temama, ali i plašenjem tuzlanske javnosti koja je ionako zatrpana brojnim problemima.

"Hoćemo li se mi stvarno baviti tim perifernim i izmišljenim temama, a sve za vid predizborne kampanje? To nije opredjeljenje Gradskog odbora HDZ-a u Tuzli, ali vjerujem niti kolega koji skupa sa mnom sjede. Želim naglasiti da Tuzla ima mnogo problema sa kojima se treba suočiti, a to vidimo na svakom koraku", pita se Kovačević.

Napominje da suficit u budžetu od 3,5 miliona KM pokazuje jednu nesposobnost gradske administracije da te novce utroši u prošloj godini.

"S druge strane pokazuje da su ti novci, plus kredit od 5,5 miliona KM, usmjereni u ovu godinu kako bi išli u predizbornu kampanju", nastavlja Kovačević napomenuvši da se ovakva matrica ponavlja svake četiri godine.