|

Vijećnici odabrali jezik i pismo na kojem će primati materijal

Vijećnici odabrali jezik i pismo na kojem će primati materijal
0
F
FENA
22.2.2011. u 14:12
25
komentara
0

dijeljenja
Vijećnici odabrali jezik i pismo na kojem će primati materijal Alija Behmen
Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas Odluku o upotrebi službenih jezika i pisama u organima Grada Sarajeva.
Inicijativu za ovu odluku podnio je vijećnik u Gradskom vijeću Gradimir Gojer (Stranka za BiH) na jednoj od prethodnih sjednica.

Vijećnici će dobijati materijale na jednom od tri službena jezika u BiH; bosanski, hrvatski i srpski; i na jednom od dva službena pisma, ćirilica i latinica. Na prošloj sjednici vijećnici su se u anketnom listiću izjasnili na kojem jeziku i pismu žele primati materijale.

Ova odluka u skladu je sa Statutom Grada Sarajeva i trebala je biti donijeta mnogo prije, upozoravali su danas vijećnici.

Mirsad Šabaredžović, vijećnik Bosanskohercegovače patriotske stranke - Sefer Halilović (BPS -SH) u Gradskom vijeću, kazao je da iako će odluka stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama, ona neće biti ispoštovana sve dok budžet ne bude usvojen.

Upitao je i koliko će takva odluka koštati porezne obveznike te da li je u budžetu moguće planirati sredstva da bi ova odluka mogla biti adekvatno implementirana.

Gradonačelnik Alija Behmen, koji je ujedno i predlagač ove odluke, objasnio je da će sredstva biti osigurana te da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se uposli još lektora ili prevodilaca koji će vršiti pripremanje materijala na tri službena jezika i dva pisma.

Predložio je i da se materijali o regulacionim planovima, koji su veoma opširni, ne prevode na sve jezike.

"Ako ćemo porezne obveznike staviti na ovaj trošak, predlažem da ih stavimo na još jedan trošak i da u odluku uvrstimo član kojim će se osigurati da na sjednicama Gradskog vijeća imamo simultani prijevod", kazao je vijećnik iz SDA u Gradskom vijeću Harun Imamović.

Napomenuo je i da je budžet znatno umanjen te da je nerealno očekivati da će se u Gradskoj upravi moći zaposliti još osoba.

Lejla Somun-Krupalija, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću, kazala je da je neumjesno pitati koliko će implementacija ove odluke koštati kada je to nešto što je Ustavom BiH zagarantirano i da je obavezno provesti ovu odluku.

Na današnjoj sjednici niko nije odgovorio koliko će koštati implementacija ove odluke.

Iako je po završetku rasprave vijećnik Imamović bio protiv ove odluke, kako je i u raspravi najavio da će biti, prilikom elektronskog glasanja na displeju je prikazano da je odluka jednoglasno usvojena.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...