Grad Sarajevo
0

Vijećnici odabrali jezik i pismo na kojem će primati materijal

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas Odluku o upotrebi službenih jezika i pisama u organima Grada Sarajeva.

Inicijativu za ovu odluku podnio je vijećnik u Gradskom vijeću Gradimir Gojer (Stranka za BiH) na jednoj od prethodnih sjednica.

Vijećnici će dobijati materijale na jednom od tri službena jezika u BiH; bosanski, hrvatski i srpski; i na jednom od dva službena pisma, ćirilica i latinica. Na prošloj sjednici vijećnici su se u anketnom listiću izjasnili na kojem jeziku i pismu žele primati materijale.

Ova odluka u skladu je sa Statutom Grada Sarajeva i trebala je biti donijeta mnogo prije, upozoravali su danas vijećnici.

Mirsad Šabaredžović, vijećnik Bosanskohercegovače patriotske stranke - Sefer Halilović (BPS -SH) u Gradskom vijeću, kazao je da iako će odluka stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama, ona neće biti ispoštovana sve dok budžet ne bude usvojen.

Upitao je i koliko će takva odluka koštati porezne obveznike te da li je u budžetu moguće planirati sredstva da bi ova odluka mogla biti adekvatno implementirana.

Gradonačelnik Alija Behmen, koji je ujedno i predlagač ove odluke, objasnio je da će sredstva biti osigurana te da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se uposli još lektora ili prevodilaca koji će vršiti pripremanje materijala na tri službena jezika i dva pisma.

Predložio je i da se materijali o regulacionim planovima, koji su veoma opširni, ne prevode na sve jezike.

"Ako ćemo porezne obveznike staviti na ovaj trošak, predlažem da ih stavimo na još jedan trošak i da u odluku uvrstimo član kojim će se osigurati da na sjednicama Gradskog vijeća imamo simultani prijevod", kazao je vijećnik iz SDA u Gradskom vijeću Harun Imamović.

Napomenuo je i da je budžet znatno umanjen te da je nerealno očekivati da će se u Gradskoj upravi moći zaposliti još osoba.

Lejla Somun-Krupalija, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću, kazala je da je neumjesno pitati koliko će implementacija ove odluke koštati kada je to nešto što je Ustavom BiH zagarantirano i da je obavezno provesti ovu odluku.

Na današnjoj sjednici niko nije odgovorio koliko će koštati implementacija ove odluke.

Iako je po završetku rasprave vijećnik Imamović bio protiv ove odluke, kako je i u raspravi najavio da će biti, prilikom elektronskog glasanja na displeju je prikazano da je odluka jednoglasno usvojena.