Grad Sarajevo
0

Gradski vijećnici razmatraju odluku o privremenom finansiranju

FENA
U Sarajevu je za danas zakazana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojoj će vijećnici razmatrati Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Sarajeva za prva tri mjeseca 2011. godine.

Prema ovoj odluci predviđeno je da se privremeno finansiranje izvršava srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu u 2010. godini, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Razlozi za donošenje ove odluke sadržani su u činjenici da budžet za 2011. neće biti usvojen do 31. decembra 2010. zbog čega će se odlukom o finansiranju osigurati održivost grada.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Prijedlog odluke o pristupanju izradi "Strategija razvoja Grada Sarajeva" za koju će se u budžetu grada za 2011. godinu izdvojiti 60.000 KM.

Izrada ovog programa omogućit će formuliranje vizije Sarajeva kao modernog grada koji se uspješno nosi s teretom svoje nasilne historije i ubrzano hvata korak s pozitivnim svjetskim trendovima u svim sferama društvenog života.

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva razmatrat će danas i Informaciju o imovini Grada Sarajeva, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH o vraćanju nadležnosti Gradu.

Između ostaloga bit će razmatrana i Informacija o realizaciji projekta Trebevićke žičare u kojoj je istaknuto da je za nastavak upotrebe ove žičare neophodno nabaviti novu upravljačku jedinicu.

U ovoj informaciji je istaknuto i da je Grad Sarajevo obavio preliminarne dogovore s Delegacijom Evropske unije u BiH da, u skladu s procedurama dodjele donatorskih sredstava, razmotre zahtjev Grada za finansiranje obnove Trebevićke žičare.

Prema zvaničnoj najavi sjednica bi trebala početi u 10.00 sati.