BiH
0

Usvojen budžet Grada Sarajeva od oko 21 milion KM

FENA
Vijećnici u Gradskom vijeću Grada Sarajeva jednoglasno su na današnjoj sjednici usvojili budžet za 2011. godinu u iznosu od 21.387.792 KM.

Budžet za 2011. veći je za 22,85 posto u odnosu na rebalans budžeta za 2010.godinu, ali i za 1.296.040 KM veći u odnosu na predloženi ovogodišnji nacrt budžeta.

Rasprava o ovako važnom dokumentu od kojeg zavise budžetski korisnici Grada Sarajeva, trajala je nešto više od pola sata, a jedini vijećnik koji je dao primjedbe na ovako predloženi budžet bio je Harun Imamović (SDA).

Imamović je imao primjedbu što je u budžet uračunato oko 3,6 miliona KM koji su planirani od prihoda za iznajmljivanje imovine. Tražio je obrazloženje da li su u prava tri mjeseca ostvareni prihodi iz ove stavke.

Milorad Kojović, sekretar Gradske uprave, kazao je da se ovi prihodi planiraju tek od septembra 2011. jer će do tada biti usvojene izmjene Zakona o raspodjeli prihoda u lokalnoj samoupravi.

Imamović je upitao da li je potpisan ugovor kojim je osigurano tri miliona KM za trebevićku žičaru budući da je ovaj prihod uračunat u budžet. Kojović je na to odgovorio da su jučer vođeni razgovori o ovoj stavci te da se očekuje da će za 15 dana ugovor biti potpisan.

U budžetu je predviđeno i dva miliona KM za Vijećnicu, ali u rashodima ta cifra nije nigdje prikazana. Kojović je to obrazložio činjenicom da je Gradska uprava dobila prijedlog budžeta Kantona Sarajevo prije nekoliko dana s toga ova dva miliona nisu uračunata u prijedlog budžeta Grada Sarajeva, ali je ministar prostornog uređenja KS-a Abid Jusić potvrdio da će sredstva za Vijećnicu u ovoj godini biti osigurana.

Grant Kantona Sarajevo za Grad Sarajevo predviđen je u iznosu od 5.778.600 KM, ali u prijedlogu budžeta ta cifra je manja za 230.000 KM stoga je predlagač prihvatio prijedlog vijećnika Imamovića da se grant od Kantona Sarajevo uveća za ovu cifru, a da se prihod od iznajmljivanja imovine smanji za 230.000 KM.

Između ostaloga, planirano je da se ove godine ostvari prihod od oko pet miliona KM od poreza na promet nepokretnosti i prava, prihod od komunalnih taksi 1,78 miliona KM, planirani prihodi od imovine od tri miliona KM.

Odluka o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2011. godinu na današnjoj sjednici također je jednoglasno usvojena.