Alija Behmen
0

"Budžet ima i razvojnu i socijalnu komponentu"

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradski vijećnici Grada Sarajeva razmatrat će na sutrašnjoj sjednici Prijedlog budžeta za 2011. godinu, koji je predložen u iznosu od 21.387.792 KM, a gradonačelnik Alija Behmen kazao je da ovogodišnji budžet ima i razvojnu i socijalnu komponentu.

Budžet za 2011. veći je za 22,85 posto u odnosu na rebalans budžeta za 2010., ali i za 1.296.040 veći u odnosu na predloženi ovogodišnji Nacrt budžeta.

Behmen je kazao da je budžet uvećan za sredstva koja se očekuju nakon provođenja odluke Ustavnog suda o vraćanju nadležnosti nižim nivoima vlasti.

Između ostaloga planirano je da se ove godine ostvari prihod od oko pet miliona KM od poreza na promet nepokretnosti i prava, prihod od komunalnih taksi 1,78 miliona KM, planirani prihodi od imovine u iznosu od tri miliona KM. Grad Sarajevo u svom budžetu planirao je grant Kantona Sarajevo u iznosu od oko 5,5 miliona KM. Gradonačelnik je kazao da je budžet razvojni kada je u pitanju infrastruktura, jer se u sadašnjim projekcijama budžeta Grada Sarajeva za 2011. godinu predlaže i grant za sufinansiranje sarajevske Vijećnice, kao i grant iz inostranstva za Projekt Trebevićke žičare.

Dodao je da je socijalni jer će i ove godine biti osigurana sredstva za porodilje, za stipendiranja, za smanjenje maloljetničke delinkvencije, a predviđena su i sredstva za zapošljavanje velikog broja nezaposlenih u glavnom gradu BiH.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta trajala je 60 dana nakon čega su sublimirani rezultati koji su ugrađeni u predloženi budžet. Gradski vijećnici na sutrašnjoj sjednici dat će posljednju riječ o ovako predloženom budžetu.

Odluka o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2011. godinu kao i Izvještaj o izvršenju budžeta za 2010. također su na dnevnom redu sutrašnje sjednice, kao i nekoliko izvještaja među kojima je izvještaj o radu Pravobranilaštva i izvještaj o radu Gradskog vijeća Grada Sarajeva.