{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijećnica prodala više od 26.000 ulaznica, restoran i biblioteka još uvijek nisu otvoreni

Piše: E. S. H./Klix.ba
28.2.2015. u 22:00
94
118
Vijećnica prodala više od 26.000 ulaznica, restoran i biblioteka još uvijek nisu otvoreni
94
Sarajevska Vijećnica je zvanično proglašena otvorenom 9. maja prošle godine, a od 28. augusta je počela naplata ulaznica za obilazak, od kada su građani i turisti mogli vidjeti kako izgleda ova prelijepa građevina.
Ulaznice za obilazak Vijećnice se naplaćuju po simboličnoj cijeni od 2 KM, a za djecu mlađu od 15 godina ulaz je besplatan.

Kako nam je potvrđeno iz Gradske uprave, do sada je prodato više od 26.000 ulaznica. Broj posjetilaca je i veći s obzirom na to da je u julu i augustu ulaz bio besplatan, a djeca do 15 godina ne plaćaju ulaz.

Više puta je istaknuto da Vijećnica treba biti multimedijalni centar, pa se uvode novi sadržaji poput koncerata, izložbi, likovnih i muzejskih postavki, književnih večeri i svečanih prijema.

U skladu sa ovim sadržajima, prikupljaju se i prihodi. Taj novac se koristi isključivo za upravljanje i održavanje objekta. Sve se čini da objekat bude ekonomski održiv.

Prošle godine je povodom Dana državnosti BiH prvi put promoviran muzejski prostor u suterenu Vijećnice, gdje je bila otvorena izložba posvećena životu u Sarajevu u posljednjih sto godina, pod nazivom "Sarajevo 1914–2014". Restoran prema projektu postoji, ali još uvijek nije otvoren.

"Smatramo da u Vijećnici treba biti smješten i Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", navode iz Gradske uprave.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH još uvijek se nije vratila u prostorije Vijećnice. Taj spor još uvijek nije riješen, a u Gradskoj upravi su nam rekli da NUB ima svoje mjesto u Vijećnici, ali da ga ne koristi.

Do sada su u Vijećnici održani: svečani koncert Simfonijskog orkestra Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana uz podršku Grada Sarajeva i Ambasade Republike Slovenije u BiH, koncert Ufuk i Bahar Dorduncu, sestara pijanistica iz Švicarske turskog porijekla, čiji su dolazak i nastup organizirali Ambasada i Ured za kulturu Republike Turske, koncert poljskih božićnih pjesama i bosanske sevdalinke u organizaciji Poljske ambasade u BiH i Grada Sarajeva, ceremonija dodjele nagrada za "Fotografiju godine BiH 2014", ceremonija dodjele nagrade "Bosanski stećak" u okviru Sarajevskih dana poezije, izložba "Sarajevska Vijećnica još jednom" kao dio stalne izložbene postavke, snimanje kadrova za potrebe filma studenata sa Akademije scenskih umjetnosti...

U Vijećnici je održan i koncert turskog pijaniste Olcayja Sarala u okviru Sarajevske zime, a iduće sedmice će biti održan koncert "Sevdalinka, tradicija i savremena interpretacija", također u okviru Sarajevske zime.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: