BiH
19

Vijećnica nezaobilazna tačka na mapi turističkih posjeta u Sarajevu

FENA
Na mapi lokacija koje turisti nezaobilazno posjete tokom obilaska Sarajeva postala je i Vijećnica, remek-djelo iz austrougarskog perioda rađeno u pseudo-maurskom stilu čija je burna istorija priča za sebe i dodatak na njenu ljepotu što ostavlja bez daha svakoga ko zaviri u njenu unutrašnjost. Intenzitet boja i mozaika na zidovima, na desetine lukova, aula natkrivena staklenim mozaikom, te centralno kameno stepenište ono su po čemu mnogi turisti ovo zdanje svrstavaju među najljepše na Balkanu. Tarik Dautović iz Gradske uprave Sarajeva i jedan od vodiča u Vijećnici istaknuo je za Agenciju Fena da su u Vijećnici zadovoljni posjetom turista koja je ovih dana nešto manjeg intenziteta s obzirom da je turistička sezona na završetku.

"Međutim, u Vijećnicu još uvijek dolaze grupe turista, a posebno učenici osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, kao i iz drugih kantona. Moram podsjetiti da smo nakon otvorenja Vijećnice imali Dan otvorenih vrata uz besplatan ulaz, kada je Vijećnicu posjetilo čak 4.000 građana", istaknuo je on.

Dautović podvlači da su turistima tokom posjete na raspolaganju dva vodiča, odnosno kustosa koji im prezentuju bogatu historiju zdanja i novi period njene obnove.

"Turisti su zaista fascinirani onim što vide, čak govore kako ni u drugim evropskim zemljama koje su posjetili nisu vidjeli tako lijepu građevinu. Posebno su zainteresovani za njenu arhitekturu i crteže s obzirom da sve izgleda zaista fascinantno. Interesuje ih da li su slikarije zaista rađene rukom, te o kojem je stilu riječ, kao i ko su bili izvođači radova. Kada kažemo da su sve zapravo radili domaći umjetnici i firme onda zaista ostaju pod još većim dojmom - kazao je on.

Posjetiocima je tokom obilaska Vijećnice omogućeno da vide ne samo njenu aulu, već i svečanu i vijećničku salu.

Od 17. augusta uvedena je naplata ulaza u iznosu od 2 KM, dok je za djecu mlađu od 15 godina ulaz besplatan. Vrijeme za posjete je od 10 do 17 sati svaki radni dan i vikendom.