U toku treća faza obnove
335

FOTO / Vijećnica će biti otvorena u prvoj polovini 2014. godine

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Obnova gradske Vijećnice u Sarajevu je trenutno u trećoj fazi, koja podrazumijeva grube građevinske radove unutar objekta, rekonstrukciju i restauraciju fasade objekta, kao i izradu vanjske stolarije, kazala je za Klix.ba Vildana Jakić, koordinatorica projekta obnove pri Gradskoj upravi. Završetak radova i svečano otvorenje su planirani za 2014. godinu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U toku je sanacija vanjskih kamenih stubova i kamene ograde na lođi objekta te restauratorski radovi na fasadi i izrada vanjske stolarije, odnosno prozora.

"Projektom obnove fasade predviđena je rekonstrukcija i restauracija fasade sa bojom u izvornom koloritu tonova prema sačuvanim izvornim ostacima boje na fasadi i fotografijama Vijećnice neposredno nakon izgradnje. Tonovi maltera na ravnoj fasadi su žute i crvene boje, dok su dekorativna arhitektonska plastika i profilacije u svijetloj sivo-žutoj boji koja odražava boju kamena. Potrebno je istaći da je kontrolna ispitivanja svih komponenti ugrađenih materijala obavljao Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu”, navodi Jakić.

Prema planu, treća faza obnove, odnosno kompletna rekonstrukcija i restauracija fasade objekta sa vanjskom stolarijom, trebala bi biti završena sredinom ove godine. Izvođač radova treće faze je Građevinsko preduzeće Bosna, a nadzor obavlja firma URBING.

"Također, bitno je kazati da se paralelno sa radovima na rekonstrukciji i restauraciji fasade objekta, treba početi izvoditi i četvrt, završna faza obnove, koja podrazumijeva radove u unutrašnjosti, a to su zidarski i instalaterski radovi, restauracija i rekonstrukcija gipsane i slikarske dekoracije, odnosno sve ono što je potrebno za predaju objekta na korištenje", ističe naša sagovornica.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Što se tiče četvrte faze, delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je na osnovu provedenog međunarodnog tendera odabrala najpovoljnijeg ponuđača, firmu Unigradnja d.d. Sarajevo sa kojom je potpisan ugovor i naredne sedmice izvođač će početi radove. Sredstva za četvrtu fazu obnove u iznosu od pet miliona eura su osigurana iz IPA fondova Evropske unije.

"S obzirom na to da je ugovoreni rok za izvođenje radova četvrte faze 24 mjeseca, planirano je da se u prvoj polovini 2014. godine završi cjelokupna obnova objekta, kada bi trebalo biti i zvanično otvorenje. Nakon završene rekonstrukcije i restauracije, Vijećnica će imati brojne sadržaje, koji će biti usklađeni sa njenim kulturnim i historijskim značajem”, zaključila je Jakić.