BiH
0

Potpisani ugovori za obnovu vijećnica u Sarajevu i B. Novom

Sarajevo-x.com
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Ugovor o izvođenju radova na obnovi Vijećnice u Sarajevu i Vijećnice u Bosanskom Novom potpisali su danas u Sarajevu predstavnici bh. vlasti i međunarodne zajednice, vođeni zajedničkom željom za obnavljanjem vrijedne kulturno-historijske baštine BiH.

Potpise na ugovor stavili su ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, načelnica Općine Bosanski Novi Snježana Railić, te predstavnici firmi izvođača i nadzora radova.

Riječ je o sredstvima instrumenata za pretpristupnu pomoć IPA 2009. i IPA 2010., u iznosu od pet miliona eura za Vijećnicu u Sarajevu, 950.000 eura za Vijećnicu u Bosanskom Novom, te 640.000 eura za ugovor s nadzorom.

Peter Sorensen je nakon potpisivanja ugovora naglasio da kulturno naslijeđe, koje je jedna od ključnih vrijednosti Evropske unije, pospješuje kulturnu saradnju i razumijevanje među različitim kulturama, a ujedno je i simbol ljudskog dostojanstva.

"U BiH je zbog nedavnih dešavanja posebno važno promovirati kulturno naslijeđe, jer to pospješuje međuetničku saradnju i ono je jedan od temelja stvaranja zajedničke vizije nakon onoga što je uništeno", kazao je on.

Podsjetio je da je Evropska unija od 2008. godine uložila 13 miliona eura u projekte zaštite kulturnih spomenika u BiH, te naglasio važnost obnove posebno sarajevske Vijećnice, jer je ona važna ne samo za BiH i region već i Evropu.

Sredoje Nović smatra da za BiH obnova kulturnog naslijeđa ima i društvene i ekonomske koristi, ali je jako važna i za obnovu turističkog potencijala, kao i podršku povratku. Potcrtao je da obje Vijećnice spadaju u spomenike kulture s najvišim stepenom zaštite.

Navodeći da je dio radova na sarajevskoj Vijećnici već završen, gradonačelnik Alija Behmen ističe da će ovim sredstvima biti završeni svi radovi, uključujući instalatorske radove, gipsane i slikarske dekoracije te druge radove u enterijeru objekta.

Najavio je da će početkom maja ili juna biti završena fasada i stolarija na Vijećnici u okviru trenutne faze radova te istaknuo da će za 24 mjeseca Vijećnica u potpunosti biti obnovljena.

"Sarajevo će tada dobiti svoj dragulj i sinonim grada. Vijećnica je bila najskuplja građevina za vrijeme austrougarske vladavine. Ovo je istorijski događaj koji će vratiti Vjećnicu u epicentar kulture, nauke i umjetnosti", kazao je Behmen.

Da će Bosanski Novi imati veliku korist od obnove Vijećnice naglasila je Snježana Railić, dodavši da se ovaj grad nalazi na ulazu i BiH, te će obnova objekta Vijećnice iz 1888. godine imati veliki značaj.

Firma "Safege" vršit će nadzor nad radovima, za izvođača radova za sarajevsku Vijećnicu izabrana je firma "Unigradnja", a za Vijećnicu u Bosanskom Novom firma "Ehta-r".