BiH
0

Vijeće za unutrašnje poslove o prijedlogu za ukidanje viza Albaniji i BiH

FENA
Ministri unutrašnjih poslova EU-a u četvrtak bi u Luksemburgu trebali razgovarati o ukidanju viza državljanima Albanije i BiH, pošto je Evropska komisija prošle sedmice preporučila ukidanje viza za građane tih država.

EK je u prošli četvrtak preporučio Evropskom parlamentu i Vijeću EU-a ukidanje viza za građane Albanije i Bosne i Hercegovine, a odluka bi mogla biti donesena ove jeseni ako dvije zemlje ispune preostali dio posla.

BiH i Albanija su prošle godine izostavljene s popisa zemalja za koje se ukidaju vize, na kojem su bile Srbija, Crna Gora i Makedonija. Zbog toga je EK-a kritizirana da je te dvije zemlje izostavila iz političkih razloga, a EK-a je tvrdila da su posrijedi samo tehnički uvjeti koje te zemlje nisu ispunile.

Na ljeto obje će zemlje morati ispuniti postavljena mjerila kako bi se na jesen stekli uvjeti za konačnu odluku.

Ministrima će se na tom sastanku pridružiti i kolege iz Švicarske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna.

Ministri unutrašnjih poslova EU-a također bi u četvrtak trebali razgovarati o akcijskom planu za maloljetnike koji bez pratnje dolaze u Evropsku uniju, šengenskom informacijskom sistemu druge generacije (SIS II), evropskom paktu o imigraciji i azilu te o direktivi o borbi protiv trgovine ljudima.

U vezi prve teme, akcijski plan predlaže zajednički pristup i usklađen odgovor zemalja članica na pojavu maloljetnika koji bez pratnje dolaze na područje EU-a iz trećih zemalja. Tri su osnovne tačke toga plana: prevencija migracije koja nije sigurna i borba protiv trgovine maloljetnicima, prihvat i postupovne garancije u EU-u te nalaženje trajna rješenja.

Razvoj SIS-a II, još prije je odlučeno, trebao bi se nastaviti na temelju sadašnjeg projekta, a EK-a bi ministrima trebala predstaviti sveobuhvatan raspored stupanja na snagu tog sistema. Novi predloženi datum stupanja na snagu SIS-a II je prva četvrtina 2013.

Vijeće bi također trebalo razgovarati o napretku EU-a i zemalja članica na području imigracije i azila prošle godine te utvrditi područja na kojima idućih godina treba još raditi, primjerice ojačati kontrolu i nadzor granica EU-a te saradnju s trećim zemljama.

Ministri pravosuđa u petak bi trebali prije svega razgovarati o razvodu međunarodnih brakova.

Dvanaest zemalja EU-a želi aktivirati postupak "pojačane saradnje" na tom području. To bi bio prvi put u povijesti da se aktivira taj postupak, predviđen za slučajeve kad mala manjina zemalja blokira određenu inicijativu.

Osim toga, na dnevnom redu je i tema nasljeđivanja u EU-u te osiguravanje poštenih sudskih procesa u EU-u s obzirom na jezične zapreke.