{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Što prije ukinuti vize za građane BiH i Albanije

S
4.5.2010. u 12:44
0
36
Što prije ukinuti vize za građane BiH i Albanije
0
Što prije ukinuti vize za građane BiH i Albanije
Foto: AFP
Ministar unutrašnjih poslova Španije Alfredo Pérez Rubalcaba, predsjednik Odbora LIBE Evropskog parlamenta Juan Fernando Lopez Aguilar i povjerenica unutrašnjih poslova Evropske komisije Cecilia Malmström uputili su pismo evropskom komesaru za proširenje Stefanu Fuleu i članovima Predsjedništva EU, u kome traže što skorije ukidanje viza za građane BiH i Albanije.
Potaknuti ostvarenim nepretkom BiH i uspješnom organizacijom Međunarodne ministarske konferencije "Interkulturni dijalog i unutrašnja sigurnost", koja je 28. i 29. aprila održana u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, evropski čenici u pismu naglašavaju da su BiH i Albanija naporno radile na provođenju reformi i da se približavaju postavljenim ciljevima od strane EU.

U pismu se, također, naglašava da bezvizni režim ima veliki uticaj na živote ljudi, jer dovodi do realizacije ideje slobodnog kretanja kao jednog od temeljnih prava u Evropi, koje uživaju građani Srbije, Crne Gore i Makedonije.

"Stoga smo posebno odlučni učiniti sve što možemo da ispunimo svoje obaveze i završimo neophodne procedure za izmjenu i dopunu Uredbe, uz minimalno odgađanje, pod uvjetom, da su u potpunosti ispunjeni kriteriji. Moramo planirati pažljivo naš rad kako bi se omogućila prva rasprava o izmjeni i dopuni Uredbe koja bi trebalo da se dogodi u junu (JHA Vijeće), nakon podnošenja prijedloga Evropske komisije krajem maja. To će omogućiti da Evropski parlament završi svoj posao do početka jeseni 2010. godine", navodi se u pismu.

Evropski čelnici potom naglašavaju da su vezani zajedničkom izjavom, usvojenom u novembru 2009. od strane Vijeća EU i Evropskog parlamenta, koja poziva na prijedlog o izmjenama i dopunama Uredbe (EZ) broj 539/2001 za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu kako bi se rasprava o tome vodila "kao urgentno pitanje ".

"Mi smo svjesni rezervi koje još uvijek postoje u nekim državama članicama o procesu liberalizacije viznog režima, u vezi sa povećanjem broja zahtjeva za azilom iz nekih zemalja zapadnog Balkana. Međutim, vidjeli smo da je moguće da takvi problemi relativno brzo budu rješeni na bilateralnom nivou, sa zemljama zapadnog Balkana, državama članicama EU i Evropskom komisijom, te da su svi spremni na saradnju u rješavanju takvih problema. Također, možemo svjedočiti o predanosti zemalja zapadnog Balkana za tješnjom regionalnom i bilateralnom saradnjom, što doprinosi sprječavanju ilegalnih migracija, organiziranog kriminala i korupcije", navodi se u pismu.

Uz konstataciju da ministri unutrašnjih poslova Salzburškog foruma podržavaju nastojanja španskog predsjedništva da se jasno definiraju potrebni koraci u smjeru liberalizacije viznog režima za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, nakon prijedloga Komisije, evropski čelnici zaključuju da bi po ispunjenju uvjeta za liberalizaciju obje zemlje doprinijele sigurnosti unutar regije i izvan nje.

Time bi se učinio važan korak u ispunjavanju EU standarda sigurnosti, kao i u pogledu napora učinjenih na njihovoj evropskoj perspektivi, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: