Vlada nezadovoljstvo
21

Vijeće roditelja KS protiv štrajka prosvjetnih radnika: Interesi učenika su prioritet

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo oglasilo se povodom najave protesta prosvjetnih radika iz ovog kantona uz stav kako štrajk i protesti nisu pravi način ostvarivanja prava prosvjetnih radnika.

Upravni odbor Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS podržava široku obrazovnu reformu, kurikularnu reformu, usaglašavanje normi sa evropskim trendovima obrazovanja i stvaranje općih uslova za kvalitetno obrazovanje, kako u KS, tako i u Bosni i Hercegovini, te daje podršku uposlenicima u školama da ostvaruju svoja prava, s tendencijom za općenito bolje društveno vrednovanje nastavničke profesije, navodi se u saopćenju za javnost.

Vijeće roditelja KS je u dosadašnjem periodu, putem različitih komunikacijskih kanala, snagom argumenata i konkretnim dokazima, vršilo i vrši kontinuirani pritisak na kreatore politika u sektoru obrazovanja, u svrhu unaprjeđenja dobrih rješenja u obrazovanju, ali i kako bi se spriječili ili umanjili efekti loših rješenja. Interesi učenika trebaju i moraju biti prioritet.

"Smatramo da je takav način rada jedini moguć i djelotvoran, ako se ima na umu da su prioritetni interesi svih zainteresovanih strana učenici u školama našeg kantona. Želimo sistem prilagođen njima i njihovom najboljem interesu, iz čega proizilazi bolje i zdravije društvo te bolja i uspješnija BiH. Stoga smatramo da su štrajkovi ili protesti, posebno u ovom periodu, nedjelotvorni i bez prave svrhe te da je neophodno kroz razgovor i snagom argumenata dolaziti do rješenja koja su u interesu svih, ali prvenstveno učenika u KS. Navedene aktivnosti je neophodno posebno intenzivirati u vrijeme nakon općih izbora u BiH, kada će se moći djelovati na kreatore obrazovnih politika na dugoročnojoj osnovi", istakli su članovi Vijeća roditelja KS.

Podsjećamo, Kantonalni odbor Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja KS odlučio je da će prosvjetni radnici zaposleni u osnovnim i srednjim školama u KS, 8. maja održati protest upozorenja u centru Sarajeva od 12 do 14 sati.

Tačan broj učesnika još nije poznat, ali pretpostavlja se da će učestvovati nešto više od 2.000 nastavnika, učitelja i odgajatelja u vrtićima.