Vijeće naroda RS: Hrvati osporili zakon o spomenicima

S
SRNA
14.11.2011. u 14:59
0
2
Vijeće naroda RS: Hrvati osporili zakon o spomenicima
0
Vijeće naroda RS: Hrvati osporili  zakon o spomenicima
Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske danas je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o spomenicima i spomen obilježjima oslobodilačkih ratova.
Klub Hrvata smatra da se osporenim zakonom tretira samo jedan narod (srpski), a da je zanemaren identitet druga dva konstitutivna naroda, navodi se u saopštenju iz ovog kluba.

Narodna skupština RS 3. novembra usvojila je Zakon o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova, kojim se uređuje sistem zaštite, održavanja i izgradnje spomenika, spomen-obilježja i vojničkih grobalja oslobodilačkih ratova na teritoriji RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da ovaj zakon ima za cilj trajno obilježavanje značajnih događaja oslobodilačkih ratova, čuvanje uspomena na istaknute ličnosti oslobodilačkih ratova, njegovanje kulturno-istorijske tradicije i odavanje počasti poginulim pripadnicima srpske i crnogorske vojske u oslobodilačkim ratovima do 1918. godine, učesnicima antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, kao i borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu RS.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: