|

Vijeće ministara utvrdilo Sporazum BiH i Njemačke o grobovima žrtava rata

Vijeće ministara utvrdilo Sporazum BiH i Njemačke o grobovima žrtava rata
0
F
FENA
18.11.2014. u 14:06
1
komentara
0

dijeljenja
Vijeće ministara utvrdilo Sporazum BiH i Njemačke o grobovima žrtava rata Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog sporazuma između Vlade Savezne Republike Njemačke i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o grobovima žrtava rata, kojim se žele riješiti pitanja njemačkih ratnih grobova na teritoriju Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkih ratnih grobova na teritoriju Savezne Republike Njemačke.
Sporazumom će se trajno osigurati uređenje, održavanje, njegovanje i zaštita grobova iz razdoblja 1914./1918. i 1939./1945. u skladu s odredbama važećeg međunarodnog humanitarnog prava.

Za provođenje ovog sporazuma nadležni će biti Narodni savez za brigu o njemačkim ratnim grobljima i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje može ovlastiti i neku drugu instituciju za tehničko provođenje ovog sporazuma.

Prijedlog ovog sporazuma, s izvješćem o obavljenim pregovorima, bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar za ljudska prava i izbjeglice, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...